Luiten wil echt meedoen in majors

Joost Luiten eindigt zijn beste jaar als elfde in de Race to Dubai, het geldklassement van de Europese Tour. Weer progressie. Maar volgend jaar moet het nog beter.

De Zweedse winnaar Henrik Stenson op de achttiende hole tijdens de finale van de European Tour in Dubai. Foto Reuters

Van de Race to Dubai naar de Grand Prix van Abu Dhabi: Joost Luiten had gisteravond wat te vieren, op een boot van Ferrari in de jachthaven van Abu Dhabi. Samen met zijn ouders en twee golfmaten, Lee Westwood en Louis Oosthuizen, bezocht Luiten de grote finale van het Formule 1-seizoen, enkele uren nadat hij in het naburige emiraat Dubai de Europese Tour in stijl had afgesloten. „Het is een heel goed seizoen geweest”, zei hij telefonisch vanuit Abu Dhabi.

Want de 28-jarige Bleiswijker passeerde opnieuw een aantal belangrijke mijlpalen, op zijn lange weg naar de wereldtop. Luiten eindigde het DP World Tour Championship in Dubai op de gedeelde negende plaats en mocht, als nummer elf van het eindklassement in de Race to Dubai 2014, ruim twee miljoen euro aan prijzengeld bijschrijven. Als bonus stijgt hij deze week op de wereldranglijst naar een positie in de top-30, zijn hoogste klassering ooit. Met golflegende Tiger Woods binnen een armlengte.

Het belangrijkste was dat Luiten zijn stijgende lijn voortzette, na het vorige seizoen. Een jaar geleden was hij 49ste van de wereld, waardoor hij voor het eerst automatisch werd toegelaten tot de vier majors. „Het niveau wordt steeds hoger”, zegt Luiten. „Ik wil elk jaar iets beter worden. Het is soms moeilijk geduld te hebben, maar je moet jezelf de tijd gunnen om te blijven groeien.”

Het seizoen zit er nog niet helemaal op, want over anderhalve week speelt hij nog in het Zuid-Afrikaanse Sun City de lucratieve Nedbank Golf Challenge, waar 1,25 miljoen dollar klaar ligt voor de winnaar. „En misschien kan ik nog wat plaatsjes stijgen op de wereldranglijst”, klinkt het optimistisch vanuit de Emiraten.

Toch kan hij nu al tevreden zijn over het beste seizoen in zijn loopbaan: Luiten won de Wales Open, twee maanden geleden op Celtic Manor, en eindigde op de Europese Tour bij negen toernooien in de top-10. Zijn enige echte teleurstelling was het missen van de Ryder Cup, zijn grote droom. „Maar dat komt nog.”

Luiten heeft het allemaal al uitgestippeld. Het zit in zijn hoofd. „Ik wil volgend jaar mee gaan doen op de majors, dat is een van mijn doelen”, zegt hij zelfverzekerd. „Vorig jaar heb ik voor het eerst aan alle grote toernooien meegedaan, maar nog geen echte resultaten neergezet. Dat is wel mijn doel volgend seizoen: ik wil een keer echt meedoen om de prijzen. Ik weet nu wat ik kan verwachten, ik ken de banen. Het is een goede leerschool geweest. Maar ik wil nu naar een niveau groeien waarmee ik structureel kan meedoen met de grote jongens, niet af en toe.”

Luiten weet ook waar hij nog winst kan boeken. Met zijn lange spel kan hij zich meten met de beste spelers van de wereld, op en rond de greens heeft hij nog te veel slagen nodig. „Daar blijf ik nog te veel op achter bij de wereldtoppers. Daar moet ik aan werken, zo simpel is het.”

Hij kon in Dubai een voorbeeld nemen aan Henrik Stenson. De 38-jarige Zweed, die kan terugkijken op een geweldig seizoen, won het slottoernooi op de Earth Course van de Jumeirah Golf Estates voor tweede achtereenvolgende keer en schuift daardoor op naar de tweede plaats van de wereld, achter Rory McIlroy.

De jonge Noord-Ier, 25 jaar oud pas, heeft een indrukwekkend jaar achter de rug, veruit het beste uit zijn loopbaan – en met tigeriaanse resultaten. De golfer uit Holywood, bij Belfast, won dit jaar twee van de vier majors: het Brits Open en het US PGA Championship. Naast verschillende andere toernooizeges werd hij eerste op zowel op de Amerikaanse PGA Tour als op de Europese Tour. Verder won hij met Europa de Ryder Cup, voor de derde keer op rij. „Maar Rory, met zijn leeftijd, is een uitzondering”, zegt ook Joost Luiten.

Ook in Dubai kwam McIlroy nog dicht bij de eindzege, terwijl hij wekenlang geen toernooi had gespeeld. „Ik heb deze week niet mijn beste golf gespeeld”, wist hij meteen na afloop.

McIlroy, die dit jaar zo’n 15 miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar sloeg, heeft zijn eigen ambities. Luiten wil meedoen op de majors, McIlroy wil ze winnen. Eén in het bijzonder: de Masters, op de beroemde golfbaan van Augusta National. „Ik wil een green jacket winnen”, zei McIlroy gisteren in Dubai, doelend op het groene jasje voor de winnaar op Augusta. De Masters is de enige major die ontbreekt op zijn erelijst. „Het zou mooi zijn als ik op mijn 25ste een career grand slam op mijn naam heb”, zei McIlroy. Daarmee zou hij in een zeer select gezelschap terechtkomen, met spelers als Jack Nicklaus, Gary Player en Tiger Woods. En de enige man die ze alle vier in één jaar wist te winnen: Bobby Jones, in 1930.

    • Rob Schoof