Afweer op tilt door ebola-eiwit

None
foto reuters

Het eiwit aan de buitenkant van het ebolavirus roept zo’n sterke afweerreactie op in het lichaam van patiënten dat bloedvaten lek raken. Geïnfecteerde cellen blijken volop stukken van dat manteleiwit uit te scheiden. Witte bloedcellen, met name macrofagen en dendritische cellen, reageren daarop en slaan groot alarm. Dat geeft zo’n plotselinge en heftige ontstekingsreactie dat patiënten daaraan kunnen bezwijken. Dat schrijven Franse onderzoekers onder leiding van Viktor Volchkov in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Pathogens. De heftige immuunreactie kan alleen plaatsvinden als de witte bloedcellen nog beschikten over een bepaalde receptor, TLR-4 geheten. Als de onderzoekers deze receptor blokkeerden met antilichamen bleef de afweer in het gareel. De Fransen werkten alleen met het ebola-eiwit in celkweken. Nu willen ze onderzoeken of op deze manier misschien ook de ernst van een echte infectie met het ebolavirus in de hand is te houden.

    • NRC