Doorloop deze drie stappen en een leider is geboren

foto thinkstock

Geboren leiders bestaan, maar je kunt het ook leren. Uit drie recente onderzoeken blijkt dat ongeveer zeventig procent van de leiderschapscapaciteiten aan te leren is. De University of Illinois heeft daaruit drie stappen afgeleid die je moet doorlopen om een goede leider te worden.

1. Be ready

Wat is een leider zonder zelfvertrouwen? Of zoals de onderzoekers het liever noemen: zelfeffectiviteit. Als je jezelf niet als leider ziet, kan je het ook niet worden, legt hoofdonderzoeker Kari Keating uit. Een open deur misschien, maar zelfvertrouwen kweken is wel een essentiële stap op jouw weg naar onbetwist leiderschap.

„Het is als wiskundeles. Je bent niet klaar om de berekeningen uit te voeren als je niet weet hoe de basisprincipes van algebra in elkaar steken.”

Dus hoe leer je algebra? Zorg dat je weet wat je doet. Als je de kennis hebt om te leiden, ga je vanzelf geloven dat je het kan. Verwacht ook niet meteen te veel van jezelf. Onderzoekers zien een link tussen behaalde resultaten en je zelfvertrouwen, dus het is goed als je de lat niet te hoog legt.

2. Be willing

De volgende stap: je moet gemotiveerd zijn om te leiden. Dit komt als het goed is vanzelf als je zelfvertrouwen hebt opgebouwd.

„Iemand die zegt: ‘laat mij maar, ik heb het onder controle’, krijgt vanzelf de bereidheid om te leiden. Zelfs als diegene geen enorme cv-bouwer is”

Maar waar komt die motivatie vandaan dan? Van drie kanten volgens de onderzoekers. Je voelt je persoonlijk betrokken bij de organisatie, je voelt je verantwoordelijk voor de werknemers en je vindt het belang van anderen belangrijker dan je eigen belang.

3. Be able

Maar dan moet je ook nog weten hoé je leiding moet geven. Leiding geven is volgens de onderzoekers het beïnvloeden van mensen om een bepaald doel te bereiken. De autoritaire baas uithangen werkt niet. Werknemers verbeteren niet na jouw scheldtirade, maar gaan juist langer lunchen en spullen jatten. Al zijn er natuurlijk ook altijd autoritaire leiders die wel succes hebben.

Maar jij bent juist nederig en bescheiden. Je geeft werknemers verantwoordelijkheid en spreekt ze daar alleen op aan als het echt nodig is. Denk ook maar niet dat leiderschap iets te maken heeft met een hoge positie.

„Als je een jaar in een grot gaat wonen, ben je ook niet opeens een geoloog. Dus wie al jong klassenvertegenwoordiger was, heeft ook niet per se leiderschapskwaliteiten.”

    • Pim Brasser