Leiden kan je leren, in drie makkelijke stappen

Foto iStock

Geboren leiders bestaan, maar je kunt het ook leren. Uit drie onderzoeken met tweelingen blijkt dat ongeveer zeventig procent van de leiderschapscapaciteiten aan te leren is. De University of Illinois neemt de proef op de som en concludeert dat je drie stappen moet doorlopen om een goede leider te worden.

1. Be ready

Wat is een leider zonder zelfvertrouwen? Of zoals de onderzoekers het liever noemen: zelfeffectiviteit. Als je jezelf niet als leider ziet, kan je het ook niet worden, legt hoofdonderzoeker Kari Keating uit. Een open deur misschien, maar zelfvertrouwen kweken is wel een essentiële stap op jouw weg naar onbetwist leiderschap.

“It’s like a math class. You’re not ready to do calculus if you don’t know the basics of algebra.”

Dus hoe leer je algebra? Zorg dat je weet wat je doet. Als je de kennis hebt om te leiden, ga je vanzelf geloven dat je het kan. Verwacht ook niet meteen te veel van jezelf. Onderzoekers zien een link tussen behaalde resultaten en je zelfvertrouwen, dus het is goed als je de lat niet te hoog legt.

2. Be willing

De volgende stap: je moet gemotiveerd zijn om te leiden. Dit komt als het goed is vanzelf als je zelfvertrouwen hebt opgebouwd.

“Someone saying “I’ve got this, I’m a leader”, becomes willing to lead people. Even when he’s not a big resume builder.”

Maar waar komt die motivatie vandaan? Van drie kanten volgens de onderzoekers. Je voelt je persoonlijk betrokken bij de organisatie, je voelt je verantwoordelijk voor de werknemers en je vindt het belang van anderen belangrijker dan je eigen belang.

3. Be able

Maar dan moet je ook nog weten hoé je leiding moet geven. Leiding geven is volgens de onderzoekers het beïnvloeden van mensen om een bepaald doel te bereiken. De autoritaire baas uithangen werkt niet. Werknemers verbeteren niet na jouw scheldtirade, maar gaan juist langer lunchen en spullen jatten. Al zijn er natuurlijk ook altijd autoritaire leiders die wel succes hebben.

Maar jij bent juist nederig en bescheiden. Je geeft werknemers verantwoordelijkheid, en spreekt ze daar op aan. Een écht goede leider leidt dus alleen wanneer dat nodig is. Denk ook maar niet dat leiderschap iets te maken heeft met een hoge positie.

“Just as a year in a cave doesn’t make you a geologist, being senior class president doesn’t make you a leader.”

    • Pim Brasser