Laat zij jouw hart sneller kloppen? Vertel het haar met data

Flat design background the Communications in a global computer network. Аvatars set on world map background surrounded interface icons. Social media concept. File is saved in AI10 EPS version. This illustration contains a transparency

Stel: je hebt net een halve marathon gerend, bent moe maar voldaan en wil dit graag delen met anderen. Dan kun je kiezen voor een zweterige selfie of trotse tweet. Maar je kunt het ook zeggen met data. Bijvoorbeeld met de app Biogram, die binnenkort wordt uitgebracht.

Je neemt je telefoon met AliveCor, een smartphonehoes met sensoren. En vervolgens kun je de data delen met anderen, bijvoorbeeld via Instagram of Facebook. Op je foto of bij je statusupdate verschijnt dan een hartvormige stempel met je hartslag.

En er zijn meer manieren om je biomedische zelf te uiten: ook alcoholpromillages, vetpercentages en stressniveaus kunnen worden gedeeld op sociale media. Waarom nog schrijven dat je huisfeestje leuk was, als je ook simpelweg het behaalde alcoholpromillage kunt posten?

Cardioloog Leslie Saxon, medeoprichter van Biogram, vertelde bij de eerste presentatie in 2013 dat de app “data-ervaringen creëert die esthetisch en emotioneel zijn”. Wat zijn dat eigenlijk: data-ervaringen? En waarom moeten die gedeeld worden met anderen?

Leg je ‘geluksmomenten’ vast

In 2007 kwam de Quantified Self-beweging op: het streven om zoveel mogelijk van jezelf te meten en daarvan te leren. De laatste jaren is dat ook gemakkelijker geworden door de ontwikkeling van wearable technology: armbandjes en horloges met ingebouwde hartslagmeters, stappentellers, en allerhande apps. We zijn steeds meer gaan meten: wat we eten, hoeveel we bewegen, hoelang we slapen.

 

De industrie is al enorm en wordt in een rap tempo nog groter: volgens een schatting van het Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research zal het aantal verkochte wearables in 2018 oplopen tot 485 miljoen stuks. Tellen we ook de apps mee die bijhouden hoeveel stappen je loopt op een dag, of hoeveel kilometer je per fiets aflegt, dan gaat het over miljarden.

In eerste instantie ging het om zelfreflectie: in ruwe data kun je je patronen ontdekken, herkennen en interpreteren. Maar steeds meer apps en toepassingen bieden ook de mogelijkheid om data in te zetten als communicatiemiddel.

De BACtrack bijvoorbeeld, een blaasapparaat dat kan worden aangesloten op een iPhone. De BACtrack meet het alcoholpromillage in je bloed, en geeft dat vervolgens door aan de bijbehorende app. Handig als je eens wil zien hoeveel je gemiddeld drinkt per week, of als je wil checken of je nog naar huis kunt rijden. Maar ook hier is er weer een sociaal element: de informatie kan worden voorzien van foto’s of berichtjes, en met één klik gepost worden op Twitter of Facebook.

We hebben behoefte aan echtheid

Waarom steeds meer mensen data gebruiken om zich uit te drukken kan te maken hebben met een groeiende behoefte aan echtheid op sociale media, denkt de Australische socioloog Deborah Lupton. Iedereen doet zich op Facebook en Instagram beter voor dan hij is, weten we inmiddels, dus willen we steeds vaker harde bewijzen zien.

Volgens Maarten den Braber, medeoprichter van Quantified Self Europe en QS Amsterdam, word de mogelijkheid om biomedische data te delen met anderen “pas echt interessant wanneer die ook de interactie tussen mensen beïnvloedt.” Met Melon bijvoorbeeld, een hoofdband die je hersenactiviteit meet en realtime toont op de bijbehorende app. “Stel dat iemand – een collega, bijvoorbeeld – die band draagt en ik kan zien: hij is momenteel erg gestrest. Dan kan ik ervoor kiezen hem even met rust te laten, in plaats van hem te belasten met meer werk.”

 

    • Anouk Vleugels