Rouhani: er gaat uiteindelijk een definitief akkoord komen

De Iraanse president Hassan Rouhani.
De Iraanse president Hassan Rouhani. Foto AP/ Vahid Salemi

Tijdens deze onderhandelingsronde over het nucleaire programma van Iran is het niet tot een deal gekomen, maar die komt er vroeg of laat wel. Dat gelooft althans de Iraanse president Hassan Rouhani, die in een verklaring op de staatstelevisie reageerde op de ontwikkelingen in Wenen. Daar werd vandaag besloten het overleg te verlengen tot volgend jaar juli. Volgens Rouhani zijn de zes wereldmachten en Iran dichter bij elkaar gekomen.

Onze correspondent in Iran, Thomas Erdbrink:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink “We have not yet reached a final agreement but these are steps forward,” Rouhani says of talks and extension.
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink “Today or tomorrow these negotiations will come to a final agreement, Iran President Rouhani says on state tv. “We move from grey to white.”

Kerry: flinke vooruitgang

Dat was ook ongeveer de strekking van wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kort voor hem zei: er is flinke vooruitgang geboekt, maar ondanks de nieuwe ideeën die gepresenteerd zijn, blijven de gesprekken de komende maanden lastig, want er zijn nog wat belangrijke verschillen van mening. Volgens Kerry worden de gesprekken niet gemakkelijker alleen doordat de zes wereldmachten en Iran er nu langer de tijd voor hebben, schrijft persbureau Reuters:

“Ze zijn lastig. Ze waren lastig. En ze zullen lastig blijven.”

Hij zei dat de zes landen niet eeuwig kunnen blijven praten met Iran zonder dat er serieuze vooruitgang geboekt wordt, maar nu is nog niet het moment om ermee te stoppen.

Deal over verlenging overleg

Vandaag was de laatste dag van een nieuwe onderhandelingsronde tussen Iran, Duitsland plus de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, China, Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk). Resultaat bleef zoals verwacht uit - een Iraanse onderhandelaar noemde een akkoord met het Westen gisteren al “onmogelijk” - maar er werd wel een deal gesloten om het overleg te verlengen. Iran krijgt de komende tijd alvast miljarden aan bevroren tegoeden terug. Het geld wordt in tranches van zo’n 700 miljoen dollar (omgerekend 565 miljoen euro) per maand vrijgegeven.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapenprogramma, maar dat ontkent dit. Een jaar geleden bereikten de onderhandelaars een voorlopig akkoord, maar die overeenstemming liep in juli af. Nieuwe gesprekken leverden tot nu toe niets op, onder andere doordat Iran weigerde het aantal nucleaire centrifuges terug te brengen, wat een eis was van de westerse partijen.

De zogeheten P5+1-landen proberen Iran al anderhalf jaar te overreden het nucleaire programma terug te schroeven. In ruil daarvoor zouden sancties die zwaar drukken op de Iraanse economie worden opgeheven.