Relaties tussen moslims en christenen op scherp na moorden

Relaties tussen moslims en christenen in Kenia waren al fragiel. Maar nu staan ze onder zware druk na een aanslag door de radicale islamitische organisatie Al Shabaab zaterdag aan de grens met Somalië en Ethiopië, waarbij 28 christenen werden gedood. Abdikadir Mohammed, een naaste medewerker van president Uhuru Kenyatta, zei gisteren dat de aanslag een poging is om in Kenia een religieuze oorlog te ontketenen.

Een geel lint met de woorden ‘crime scene’ en talrijke militairen omringen vier vorige week door de overheid gesloten moskeeën in de Keniaanse havenstad Mombasa. De sluiting van deze gebedshuizen voor moslims vormde de aanleiding voor Al Shabaab om zaterdag moslims en christenen te scheiden in een gekaapte bus, waarna ze de negentien christelijke mannen en negen vrouwen op korte afstand door het hoofd schoten. Velen van hen waren leraren die voor de zojuist begonnen zomervakantie naar huis gingen.

De Keniaanse overheid begon in september een operatie tegen moskeeën en madrassa’s waar radicale predikers het woord van Al Shabaab verspreiden. Bij de sluiting van de vier moskeeën in Mombasa vond de politie granaten, een geweer en extremistische literatuur. Bij een vuurgevecht tijdens de politieactie kwam een man in de moskee om. Bij wraakacties door geagiteerde moslimjongeren tegen voorbijgangers werden later drie mensen gelyncht.

    • Koert LindijerCorrespondent Afrika