Kan jij de nieuwe functies van Blendle ontwerpen?

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Senior user experience designer
Bedrijf: Blendle, de digitale krantenkiosk die in april live ging. Nu is er een buitenlandse investering van drie miljoen. Er werken 38 mensen.
Wat opvalt aan de vacature: “Stuur ons alsjeblieft geen cv.” Want Blendle wil weten op welke design-projecten je trots bent, niet welke krantenwijken je gelopen hebt.

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij ontwerpt de layout van Blendle. “Je tekent dingen en zorgt dat mensen in één keer de functies van Blendle snappen”, licht leaddesigner Jort de Vries toe. Daarvoor bedenk je eerst waar de te ontwerpen pagina’s aan moeten voldoen. Vervolgens ga je schetsen maken.

Dat doet De Vries soms eerst nog op papier, maar hij werkt de functies uit op de computer. De uitwerkingen draag je over aan de developers. Je controleert nog wel of het eindresultaat ongeveer overeenstemt met je ontwerp.

“Op de verschillende apparaten komt het er toch altijd net even anders uit te zien, dus we zijn continu aan het bijschaven”

Als ontwerper moet je alle mogelijke situaties uitdenken. Er moet bijvoorbeeld een scherm zijn voor als iemand geen tegoed meer heeft, maar ook eentje voor als iemand een verkeerd webadres intikt. De Vries:

“Ik kijk vaak af bij andere websites. Dat neem ik natuurlijk niet letterlijk over, maar die ontwerpen geven me wel vaak ideeën voor een eigen ontwerp.”

Wat verdient dat?

Oprichter Marten Blankesteijn wacht nog steeds op zijn eerste salaris. “Daardoor kan hij de rest van de werknemers wel uitbetalen”, zegt De Vries. De hoogte van het salaris stellen jullie in overleg vast.

Waarom zoeken ze iemand?

Blendle wil de wereld veroveren. Buitenlandse artikelen worden hier ook beschikbaar. Jij ontwerpt een functie die per lezer bepaalt hoeveel Nederlandse en hoeveel buitenlandse artikelen hij te zien krijgt.  En Blendle wil het model van 22Tracks gaan gebruiken. “We laten experts per nieuwsonderwerp bepalen wat het interessantst van de dag is”, legt De Vries uit. Ook daar is een ontwerp voor nodig.

De Vries doet de ontwerpen voor de desktopwebsite nu in zijn eentje. “Maar in je eentje is het moeilijk brainstormen.” De Vries kan jouw frisse blik goed gebruiken. “Soms denk ik dat ik vandaag iets goed heb gedaan. Dan kijk ik er de volgende ochtend naar en dan vind ik het opeens helemaal kut.” Jij ziet dat dus op de dag zelf al.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt ervaring met vormgeving voor mobiel, tablet en desktop. “Je vindt het leuk om hele functies gezamenlijk uit te werken, je bent kritisch en je gaat net zo lang door met ontwerpen tot je echt tevreden bent”, zegt De Vries.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Wat nou als Google volgende maand ook met een nieuwskiosk komt? “Dan hebben ze in ieder geval een flinke achterstand, want wij hebben de site en de contracten met uitgevers al”, zegt De Vries. En hij belooft veel vrijheid.

“Je krijgt de kans om invloed uit te oefenen op de vormgeving van een binnenkort hopelijk wereldwijd project.”

    • Pim Brasser