Jubilerend Residentie Orkest viert even feest in oude stijl

110 jaar bestaat het Residentie Orkest nu. Normaal gesproken reden voor een groot feest, maar daartoe hebben de Hagenaars weinig reden. Het orkest moest krimpen door de bezuinigingen en kampt met een negatief eigen vermogen. De toekomst is voor een groot deel afhankelijk van het ‘cultuurpaleis’ dat onder meer de thuishaven, de in 1987 opgeleverde Dr. Anton Philipszaal, moet vervangen. De gemeenteraad stemde deze maand in met de komst, maar er is nog veel onduidelijk.

Het orkest doet er intussen alles aan om nieuw publiek aan te spreken, met cross-overconcerten in het Paard van Troje en onlangs zelfs een concert speciaal voor baby’s. Het jubileumconcert vrijdag, in aanwezigheid van het koninklijk paar, was er juist een in oude stijl, met het Ricercare van Hendrik Andriessen, het Celloconcert van Dvorak en de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj. Neeme Järvi (77), die in 2012 afscheid nam als chef-dirigent, mocht de avond leiden.

Solist Truls Mørk speelde zangerig in een fraaie uitvoering van het Celloconcert, al gaf het orkest hem soms te weinig ruimte waardoor delicate passages in het middenregister niet goed hoorbaar waren. Järvi loodste zijn musici met spaarzame gebaren door Sjostakovitsj. De symfonie bevat veel kamermuzikale gedeeltes; de mooiste momenten in deze uitvoering zonder overdreven contrasten in de dynamiek. Bij de blazers vielen niveauverschillen op (de hoornsolo’s waren ondermaats in intonatie en aanspraak), de strijkers klonken prachtig gloedvol.

    • Merlijn Kerkhof