Is er nou een wereldwijd chocoladeprobleem of niet?

Foto AFP

Het is crisis in chocoladeland. Zo klinkt het althans de laatste dagen. Volgens Bloomberg is chocola ‘s werelds meest bedreigde lekkernij. Volgens het AD is het over vijf jaar onbetaalbaar. Volgens de Washington Post zeggen de grootste makers ter wereld dat de chocola opraakt. En volgens The Atlantic zijn we verwikkeld in een race om ‘s werelds chocola te redden.

Er zijn verschillende redenen om problemen in de chocoladefabriek te zien en ze hangen allemaal samen met de belangrijkste grondstof: cacao. Het is alleen de vraag of die problemen echt zo groot zijn als sommige media ze doen voorkomen.

Gevaar 1: Ebola

West-Afrika is goed voor 70 procent van de wereldwijde cacaoproductie, Ivoorkust zelfs voor 40 procent. De verwoestende impact van het ebola-virus zou dus grote gevolgen voor de cacao-industrie kunnen hebben.


Dat heeft het niet volgens ICCO (de Internationale CaCao Organisatie). Ja, de oogst en het versturen van cacao uit Guinee, Liberia en Sierra Leone is “ernstig beperkt” door het virus. Maar juist die drie landen zijn geen grote producenten: 0,7 procent van de wereldwijde output. Dat heeft volgens de cacaoclub “een minimale” impact op de wereldwijde markt.

Gevaar 2: Chinezen

Het is een probleem voor het milieu als 1,4 miljard Chinezen een eigen auto hebben. Het is een probleem voor de cacaomarkt als ze allemaal veel chocola gaan eten. De chococonsumptie in China is nu nog zeer beperkt, maar wel in korte tijd verdubbeld.

Michael Segal van ICCO spreekt van een “aanzienlijke groei” in China. “Procentueel significant”, maar niets om je zorgen over te maken als je naar de absolute getallen kijkt.

“China heeft nog een lange weg te gaan.”

Gevaar 3: Puur

De BBC omschreef het vorig jaar als The rise of the cocoa purists. Onder invloed van de gezondheidshype is pure chocola bezig met een opmars. In potentie heeft dat nogal wat gevolgen. Pure chocola bevat minimaal 70 procent cacao, terwijl melkchocola maar 10 tot 20 procent bevat.

Vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk is pure chocola bezig met een opmars. Segal ziet het als een niet onbelangrijke trend. “De toenemende populariteit betekent meer cacaoconsumptie, maar het is nog een klein deel van de markt.”

Gevaar 4: El Niño

‘De Kleine Jongen’ is ieder jaar weer een bedreiging voor de cacoa-oogsten. Het natuurverschijnsel zorgt in sommige jaren voor weersveranderingen. Daardoor kunnen oogsten onder druk komen te staan. Het is ieder jaar weer goed nieuws (zie hier Ecuador) als El Niño voorbijgaat.

Slotsom

Dat het de afgelopen dagen weer berichten regende lijkt terug te voeren naar een stuk van de Washington Post.

Die heeft het jaarverslag van het Zwitserse Barry Callebaut (een van de grootste chocoladefabrikanten) opgepikt. Daarin staat een interview met de topman. Zijn uitspraken lijken echter flink opgeblazen. Hij heeft het slechts over “a potential cocoa shortage by 2020”.

Misschien dat chocola daarom (ook in Nederland) de laatste tijd niet heel veel duurder is geworden.

Volgens de International Cocoa Organization (ICCO) is de paniek dan ook zwaar overtrokken. Segal: “Het is een vermeend tekort, het klopt niet.”

Hij wijst op de voorspellingen die ICCO eerder dit jaar op een conferentie in Amsterdam deed. “Wij zien op dit moment geen enkele reden voor zo’n groot tekort als sommigen over vijf jaar voorspellen.”

    • Camil Driessen