Inmiddels al minstens 32 doden na overstromingen in Marokko

Een vrachtwagen is gestrand door het water.
Een vrachtwagen is gestrand door het water. Foto AFP

Door overstromingen in het zuiden van Marokko, onstaan na zware regenval, zijn al minstens 32 mensen om het leven gekomen. Meer dan tweehonderd mensen zijn geëvacueerd en huizen en wegen zijn verwoest.

24 mensen kwamen om in de buurt van Guelmim, een woestijnstad, volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar worden nog zes mensen vermist. In de regio, die voornamelijk bestaat uit dor woestijngebied, komen rond deze tijd van het jaar wel vaker overstromingen voor. Die hebben in het verleden al tot gewelddadige protesten van de lokale bevolking geleid, want die vindt dat de autoriteiten er te langzaam en niet effectief op reageren.

Woedende mensen

Ook nu zijn de mensen boos. Op tv-beelden zijn volgens persbureau Reuters woedende bewoners van ondergelopen huizen te zien. Volgens Marokkaanse media kan het langer gesloten houden van veel belangrijke wegen meer protesten in de hand werken.

Koning Mohammed heeft de autoriteiten opdracht gegeven “alle noodmaatregelen die nodig zijn te nemen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen en te ondersteunen”, zo blijkt uit een verklaring van het Marokkaanse koninklijk huis.