Het was in een paar seconden beslist

Lewis Hamilton won gisteren de wereldtitel. De Grand Prix in Abu Dhabi werd een onemanshow: de Britse coureur won zonder een serieuze tweestrijd met zijn ploegmaat Nico Rosberg.

De Britse coureur Lewis Hamilton (Mercedes) had gisteren zijn enige concurrent, ploegmaat Nico Rosberg, al vlak na de start van zich afgeschud en pakte in Abu Dhabi de wereldtitel. Foto AFP
De Britse coureur Lewis Hamilton (Mercedes) had gisteren zijn enige concurrent, ploegmaat Nico Rosberg, al vlak na de start van zich afgeschud en pakte in Abu Dhabi de wereldtitel. Foto AFP

De liefhebbers hadden gehoopt op een man-tegen-mangevecht. Maar het werd een onemanshow. Want Lewis Hamilton besliste de Grand Prix van Abu Dhabi al bij de start en haalde na 55 ronden zijn tweede wereldtitel binnen. In enkele seconden had hij zijn rivaal en teamgenoot Nico Rosberg, die op poleposition was vertrokken, van zich afgeschud.

Het had de race van Rosberg moeten worden. Met de dubbele punten die er in de finale te verdienen waren, had hij Hamilton in de strijd om de wereldtitel nog kunnen passeren. Maar hij kwam moeizaam weg vanaf de startgrid en kreeg te maken met technische problemen. Zijn zogeheten energie-herwinningsysteem haperde en Rosberg kwam kracht tekort om voorin mee te komen. In het slot van de race werd hij zelfs op een ronde gezet door Hamilton, met wie hij het hele seizoen een verbeten gevecht om de hegemonie had geleverd. Maar de Brit won met elf zeges, tegen vijf voor Rosberg.

Hamilton is nu voor de tweede keer wereldkampioen, maar nu met meer zeges dan in 2008. Toen sleepte hij op het circuit van Interlagos in Brazilië, in de laatste bocht van de laatste ronde de wereldtitel binnen. De Brit, in dienst van McLaren, was de jongste wereldkampioen tot dan toe en groeide snel uit tot een rolmodel. Iconische status was nog niet voor hem weggelegd, daarvoor presteerde hij na zijn titel nog onvoldoende. Voor nieuw perspectief stapte hij in 2012 over naar Mercedes als opvolger van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Het was midden in de periode dat Sebastian Vettel (Red Bull) regeerde. Vorig jaar werd deze voor de vierde keer op rij wereldkampioen.

Het seizoen 2014 stond in het teken van de tweestrijd bij Mercedes, Hamilton versus Rosberg. Vroeger op de kartbaan waren het nog vrienden die samen gezellig een pizzaatje aten en dagdroomden over een toekomst in de Formule 1. Niet dat het wederzijdse respect heeft plaatsgemaakt voor vijandschap, maar de rivaliteit ontaardde dit seizoen soms wel in een vete-achtige sfeer. Hamilton negeerde tijdens de Grand Prix van Hongarije, toen hij technische problemen had, de teamorder om Rosberg te laten passeren. In Monaco zou Rosberg opzettelijk een remfout hebben gemaakt waardoor Hamilton in zijn snelle ronde door gele vlaggen kansloos was voor poleposition.

De sfeer tussen de twee 29-jarige coureurs bereikte een dieptepunt in Spa-Francorchamps toen Rosberg met een linke inhaalmanoeuvre een band van Hamilton kapot reed. Rosberg zou later zijn excuses aanbieden, maar liep in de psychologie van de onderlinge competitie een flinke tik op. De vijf op Spa volgende races waren prompt voor Hamilton, die daarmee afstand nam van zijn ploegmaat. Mercedes kon de twee coureurs hun gang laten gaan, omdat er in geen velden of wegen concurrentie was. Het Duitse team bleek het beste voorbereid op dit seizoen van nieuwe turbomotoren, energiemanagement, brandstofbeperkingen en ‘lelijke’ neuzen.

Half maart komt het circus van Formule 1-baas Bernie Ecclestone weer op gang. Met de jongste coureur ooit, de Nederlander Max Verstappen, en Vettel bij Ferrari. In de winterpauze zal Ecclestone de financiële crisis bij de kleinere teams moeten bezweren en heeft de wereldautomobielfederatie FIA de handen vol aan de afwikkeling van de crash van Jules Bianchi van het failliete Marussia in Japan.

Voor Hamilton zijn er even geen zorgen. Hem staat een nieuw miljoenencontract bij Mercedes te wachten.

    • Harry Meijer