Het ongelofelijke verhaal van een man die 39 jaar onschuldig vastzat

Dit is typisch zo’n verhaal waarvan je zeker weet dat het wordt verfilmd. In de Amerikaanse staat Ohio is vrijdag een man vrijgelaten die 39 jaar onschuldig heeft vastgezeten.

Dit is typisch zo’n verhaal waarvan je zeker weet dat het wordt verfilmd. In de Amerikaanse staat Ohio is vrijdag een man vrijgelaten die 39 jaar onschuldig heeft vastgezeten. Ricky Jackson (57) werd in 1975 door een jury veroordeeld voor moord op basis van de getuigenis van een 12-jarige jongetje. Die jongen, inmiddels een 53-jarige man, bekende vorige week dat hij destijds heeft gelogen en onder druk van de politie verklaarde dat hij de moord heeft gezien.

Hieronder het moment waarop Jackson wordt vrijgesproken, let op zijn kalme gezichtsuitdrukking als de rechter de woorden “You are free to go” uitspreekt. De rechter zegt ook:

“Life is filled with small victories and this is a big one.”

Bijzonder vergevingsgezind

Als Jackson de rechtszaal verlaat, staan Amerikaanse media hem op te wachten. En dan hoor je wat deze man extra bijzonder maakt. Hij zegt:

“Veel mensen verwachten dat ik boos op hem ben, dat ik hem haat, maar dat doe ik niet. Vandaag in de rechtbank ziet hij eruit als een volwassen man, maar destijds in 1975 was hij een 12-jarig jongetje. En het heeft heel veel moed gekost om 39 jaar later te zeggen: Ik heb gelogen, hij heeft het niet gedaan.”

Na 39 jaar cel nog steeds humor

Een van de journalisten vraagt: “Toen je de rechtszaal inliep begroette en lachte je naar een aantal mensen, wie waren dat?”
Jackson:

“Familie, vrienden en gewoon mensen, ik ben zo blij dat ik weer gewone mensen zie.”

Bekijk het interview met deze man (en let ook op de typisch Amerikaanse drama-achtige vragen, zoals “Wat ging er door je heen?” en “Wat ga je eten vanavond?”):

De moord

Ricky Jackson kreeg in 1975, samen met twee andere verdachten, een levenslange celstraf voor de moord op Harold Franks, een vertegenwoordiger. In de buurt van een supermarkt was Franks mishandeld, neergeschoten en overgoten met zoutzuur. Eddie Vernon, toen dus 12 jaar, verklaarde dat hij getuige was van de moord. Er was verder geen concreet bewijs dat Jackson en de twee broers, Wiley and Ronnie Bridgeman, betrokken waren bij de moord.
Nu, 39 jaar later, bekent Vernon dat hij ten tijde van de moord in de schoolbus zat en helemaal niets heeft gezien.

Journalist duikt in de zaak

Dat dit alles aan het licht is gekomen, is te danken aan journalist Kyle Swenson uit Miami. Hij dook in 2011 in de zaak en ontdekte tegengestelde standpunten. Hij brengt de zaak onder de aandacht van advocaten aangesloten bij The Innocence Project en samen vragen zij in maart heropening van de zaak aan.

Jackson is in Amerika de gevangene die het langst onschuldig in de cel heeft gezeten.