Grote staking van start in België - treinverkeer ontregeld

ANP / Phil Nijhuis

Het treinverkeer van en naar België is ernstig ontregeld vanwege stakingen in België. Gisteravond begon de eerste van drie provinciale 24 uurs-treinstakingen in België. De NS adviseert reizigers tot morgen niet naar België te reizen met de trein.

De intercity naar Brussel rijdt bijvoorbeeld niet, en ook de Thalys van Amsterdam naar Brussel valt uit. NS verwacht dat geen enkele internationale dienst mogelijk is tijdens de vakbondsacties. Een woordvoerder tegen persdienst Novum:

“Onze treinen worden massaal getroffen.”

‘Hete herfst’

Vakbonden en oppositie hebben een ‘hete herfst’ aangekondigd. Niet alleen vandaag, maar ook op 1, 8 en 15 december leggen werknemers het werk massaal neer. De climax moet de nationale stakingsdag op 15 december worden.

Waarom? De Belgische vakbonden voeren actie tegen de miljardenbezuinigingen in het regeerakkoord. In 2030 moet de wettelijke pensioenleeftijd 67 jaar zijn. Nu gaan Belgen gemiddeld op hun 59ste met pensioen. De regering wil de komende vijf jaar 80.000 banen creëren.

De (federale) Belgische overheid zoekt naar 12 miljard euro om het begrotingsgat (deels) te dichten. 8 miljard moet worden gevonden door te besparen op overheidsuitgaven en door te snijden in de sociale zekerheid, vooral in het ziektekostenstelsel. 4 miljard moet komen uit nieuwe inkomsten: lastenverzwaring, het aanpakken van in buitenland ‘verstopte’ vermogens, en door het verhogen van de accijnzen op tabak, diesel en sterke drank.

‘België kampt met grootschalig achterstallig onderhoud’

Onze correspondent Tijn Sadée schrijft vandaag in nrc.next:

“Aanleiding voor de onrust: de plannen van de in oktober aangetreden regering onder leiding van de 38-jarige premier Charles Michel. Met zijn kleine Waalse liberale partij MR smeedde Michel een centrum-rechtse coalitie met de Vlaams-nationalistische N-VA en Vlaamse christen-democraten en liberalen. Volgens N-VA-leider Bart De Wever, die geen premier wilde worden maar wel de grootste partij van België leidt, moet het land volledig op de schop. België kampt namelijk met chronisch achterstallig onderhoud.”

Lees ook in nrc.next: En straks gaat het licht ook nog uit (€), waarin onze correspondent Tijn Sadée beschrijft wat er allemaal misgaat in België

    • Mirjam Remie