Gemor in de Euroborg – terwijl het best wel goed gaat

FC Groningen speelde gelijk tegen PSV, is daardoor dit seizoen thuis nog ongeslagen en staat keurig op de achtste plaats. Maar toch zijn de supporters niet tevreden. Ze willen vooral meer doelpunten zien.

Invaller Mimoun Mahi, in duel met PSV’er Jeffrey Bruma, moet zich nog bewijzen, maar de dribbelaar lijkt door de Groningen-fans al te zijn omarmd.
Invaller Mimoun Mahi, in duel met PSV’er Jeffrey Bruma, moet zich nog bewijzen, maar de dribbelaar lijkt door de Groningen-fans al te zijn omarmd. Foto ANP

Zoals acteur Gerard Cox eens zei dat een Feyenoord-supporter zijn club niet voor de lol steunt, kent ook een voorkeur voor FC Groningen een keerzijde. Telkens wanneer zich een nieuwe publiekslieveling aandient, wordt die verkocht. Daarna begint het van voorafaan, het hunkeren naar de nieuwe Luis Suárez, Dusan Tadic of Filip Kostic.

Gelukkig zijn er dagen waarop de voortekenen van hun opvolgers te zien zijn. Zoals gisteren, toen een twintigjarige invaller met een wervelende actie de 1-1 inleidde tegen koploper PSV. Zijn naam: Mimoun Mahi. Vorig jaar als speler van Sparta het grootste talent van de eerste divisie, nu een gretige dribbelaar die zijn trainer Erwin van de Looi wil bewijzen dat hij thuishoort in de basisopstelling.

Dat deed Mahi door in de 83ste minuut drie spelers van PSV te omspelen en voor te zetten op Michael de Leeuw. De aanvaller keek, dook en kopte de bal snoeihard in het doel. De Euroborg in extase. Wat een doelpunt en wat een dag. Zomaar had het bij rust 1-6 kunnen staan, maar wonderlijk genoeg eindigde het duel in 1-1, waardoor Van de Looi trots kon opmerken dat zijn team sinds maart thuis ongeslagen is.

FC Groningen scoort heel weinig

Een knappe prestatie, maar alsnog klinkt er gemor onder supporters. Want het spel waarmee Groningen de punten behaalt, wordt dikwijls ervaren als suf. Te behoudend. Vooral niet willen verliezen en vervolgens met 1-0 winnen, zoals tegen NAC en Willem II.

„Tegen clubs als Excelsior en NAC moet je er gewoon bovenop klappen”, zegt supporter John de Jonge. „Ik heb liever dat we met aanvallend spel twaalfde worden dan dat we achtste worden met saai voetbal. Leuk dat Europees voetbal, maar we vliegen er toch meteen uit, zoals tegen Aberdeen afgelopen zomer.”

De Jonge zegt het misschien wat ongenuanceerd, maar heeft ergens een punt. Neem alleen al het aantal doelpunten dat Groningen heeft gemaakt. Veertien stuks. Daarmee heeft de ploeg er vijf meer dan hekkensluiter FC Dordrecht, de enige club die nog minder scoorde. Ter vergelijking: FC Groningen staat achtste.

Conclusie: de ploeg is vooral goed in verdedigen. Toeval? Trainer Van de Looi was rond de eeuwwisseling immers zelf verdediger in het betaalde voetbal. „Dat merk je zeker”, zegt nieuweling Mimoun Mahi. „We hebben het vaker over mijn verdedigende taken dan over mijn aanvalsacties. Dat is bij hem ook de volgorde: eerst verdedigen, dan een actie. Bij Sparta was het precies hetzelfde met de assistent-trainers John de Wolf en Peter van de Bergh. Dat waren ook verdedigers.”

Gelukkig eigent Mahi zich af en toe de vrijheid toe om zijn tegenstander op te zoeken voor een rechtstreeks duel. Voor een actie zoals hij die als kind maakte op de pleintjes in Den Haag, waar de lokale eredivisieclub ADO volgens hem heeft „zitten slapen”. „ADO heeft me op mijn zestiende getest, maar wilde me toen niet hebben. Later wel, maar toen heb ik bewust voor Sparta gekozen”, verklaart hij.

In Rotterdam voetbalde hij zich in de kijker van meerdere eredivisieclubs. Zijn keuze viel op Groningen, dat 400.000 euro voor hem betaalde en in hem een potentiële opvolger van Filip Kostic ziet. Serviër Kostic, de man met de fluwelen linkervoet, verdiende in Groningen een transfer naar het Duitse VfB Stuttgart. Vergelijkbaar was de weg van diens voorganger Dusan Tadic, die nu in Engeland speelt bij het Southampton van Ronald Koeman.

„Net als zij is Mimoun in staat om twee man te passeren”, zegt trainer Van de Looi. „Zulke spelers heb je nodig in een ploeg, maar je ziet dat ze steeds schaarser worden.” Om die reden zijn grote clubs er snel bij als zich in de Euroborg weer een parel aandient. Erik Nevland, Marcus Berg, Luis Suárez, Tim Matavz, de eerder genoemde Tadic en Kostic en Richairo Zivkovic, ze werden allemaal voor grote bedragen weggekocht.

Lege plekken in het stadion

Wrang voor het publiek, maar vanwege de financiële tegemoetkoming van groot belang voor de club. De directie maakte onlangs bekend dat het over het voorbije seizoen een half miljoen euro verlies heeft geleden. Een jaar eerder was dat 1,9 miljoen euro. Oorzaken volgens directeur Hans Nijland: economische crisis en niet begrote premies voor het behalen van Europees voetbal afgelopen seizoen.

Ook opvallend is het grote aantal lege plekken. In geen enkel ander stadion vallen die zo op als in de Euroborg met zijn felgroene stoelen. Het aantal seizoenkaarten is dan ook gedaald, van 14.300 in het seizoen 2012-2013 naar 12.000 afgelopen zomer. Zelfs voor een wedstrijd tegen een club als PSV zit het stadion niet vol.

Nijland wil de financiële situatie verbeteren door onder meer grote commerciële partijen te strikken. Makkelijker gezegd dan gedaan gezien de lege skyboxen. Maar ook dan blijft de club vooral afhankelijk van opbrengsten uit transfers.

De vraag is ook hoe lang een speler als Mahi nog in Groningen speelt. De aanvaller moet zich nog bewijzen, maar lijkt al te zijn omarmd door de fans. Zij weten dat het snel kan gaan met een smaakmaker. Zo snel dat die net zo snel weer is vertrokken.

    • Fabian van der Poll