Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Een vrouw versier je niet, die grijp je

Met dure versiercursussen reizen datingcoaches de wereld over. Nadat een vrouw hun ‘seksistische’ werkwijze aan de kaak stelde, zijn ze niet meer overal welkom. Ook in Nederland is een petitie gestart. Wat is er precies aan de hand?

Datingcoaches Julien Blanc (boven) en Todd Valentine (onder). Beiden werken voor Real Social Dynamics: een bedrijf gespecialiseerd in het versieren van vrouwen.
Datingcoaches Julien Blanc (boven) en Todd Valentine (onder). Beiden werken voor Real Social Dynamics: een bedrijf gespecialiseerd in het versieren van vrouwen.

Door onze redacteuren

Meestal zijn het conferentiezaaltjes met kunstlicht waarin Julien Blanc (26) zijn toehoorders voor 1.600 euro per persoon leert hoe ze een vrouw zover krijgen dat zij smeekt met haar het bed te delen – dat belooft hij tenminste. Met zijn versiercursussen reist de Amerikaanse datingcoach al jaren de wereld over. Zijn publiek: twintigers en dertigers.

Deze maand ontstond wereldwijd ophef over de methodes van ‘pick-up artists’: professionals die mannen leren hoe vrouwen te versieren. Vorige week bereikte de discussie Nederland, nadat bekend werd dat een collega van Blanc hier naartoe zou komen. Zo’n seksist moest geweerd worden, vonden tegenstanders. Welnee, uit zijn verband gerukte kleedkamerpraat vond publicist Thierry Baudet – die het juist opnam voor versiercoaches. Wat is er precies aan de hand?

Kijk een hele workshop

Begin deze maand startte de Amerikaanse feminist Jennifer Li de online campagne #takedownjulienblanc. Ze stelt daarin aan de kaak hoe Blanc in één van zijn video’s vertelt hoe hij vrouwen in Japan ‘versiert’. Wandel gewoon door Tokio, zegt hij, grijp meisjes beet, roep zoiets als ‘Pikachu’ en „duw hun hoofd op je pik”. De boodschap: als blanke man kan je in Japan „doen wat je wilt”. In een filmpje met een verborgen camera laat hij zien hoe het moet.

Ook bedacht Blanc #ChokingGirlsA roundTheWorld. Op Twitter postte hij een foto van hemzelf met zijn vinger op de lippen (in een shhh-gebaar) terwijl hij een meisje bij de keel pakt. En op Instagram plaatste hij een illustratie waarin hij tips geeft om met vrouwen om te gaan. „Pak haar geld af, kwets haar, dreig haar kinderen af te pakken.” Veel van zijn filmpjes en foto’s zijn inmiddels van internet gehaald.

Blanc werkt voor Real Social Dynamics (RSD), een bedrijf uit Los Angeles met zes professionele vrouwenversierders. Een RSD-lidmaatschap kost 290 euro per jaar. Voor dat geld kunnen leden online workshops bekijken. Wie extra betaalt, mag ook workshops en bootcamps bijwonen.

De toegang ontzegd

Door de #takedownjulienblanc-campagne heeft Blanc zijn tour in Australië vroegtijdig moeten afbreken. De Australische minister van Immigratie trok op 6 november zijn visum in. Het gedrag van Blanc zou denigrerend zijn en aanzetten tot geweld tegen vrouwen.

Ook werd Blanc vorige week de toegang tot Groot-Brittannië geweigerd, waar hij in februari workshops zou geven. Dat kan omdat zijn bezoek niet zou bijdragen aan het „publieke belang”. Dat gebeurt vaker, maar dan vooral voor bijvoorbeeld radicale geestelijken of politici. Het overkwam Geert Wilders in 2009.

De Britse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Lynne Featherstone, zei de verantwoordelijkheid te hebben om geweld tegen meisjes en vrouwen tegen te gaan. „Ik ben uiterst bezorgd over de seksistische en uiterst weerzinwekkende uitspraken die Blanc maakt over vrouwen.”

In Nederland had RSD ook optredens gepland: van 4 tot 6 december stond er een bootcamp op de agenda in Amsterdam met Blancs collega Todd Valentine. Afgelopen vrijdag meldde Het Parool op basis van „ingewijden” dat de bootcamp niet door gaat. Het is niet duidelijk of dat echt zo is. In maart staat de volgende bootcamp in Nederland op het programma – ook van deze sessie is onbekend of deze doorgaat. RSD reageerde niet op vragen van deze krant.

Achtduizend handtekeningen

De aankondiging van Valentines komst naar Nederland leidde vorige week tot een petitie. De initiatiefnemer – Pauline uit Nederland, volgens de petitiesite – roept minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard Van der Laan op om Todd Valentine te weren. Gisteren was de petitie ruim 8.000 keer ondertekend.

De PvdA in Amsterdam kondigde vorige week aan raadsvragen te gaan stellen over de komst van RSD-coaches. „We hebben net een nieuw initiatief tegen huiselijk geweld gelanceerd”, zegt een woordvoerder. „Dit soort cursussen, die in beginsel aanzetten tot geweld tegen vrouwen, zouden hier niet moeten plaatsvinden.”

Het gaat niet alleen om Blanc en Valentine – ook andere RSD-‘sterren’ hebben zo hun technieken. Coach Owen Cook, te vinden onder de alias ‘Tyler Durden’, legt in een YouTube-filmpje een „krachtige oefening” uit om mannen van hun angst af te helpen om vrouwen aan te spreken. Cook zegt dat je onbekende vrouwen moet vastpakken, naar je toe moet trekken en dat je dan ‘Kom jij maar mee!’ moet schreeuwen.

Zijn kijkers adviseert hij de techniek te oefenen op een vrouw waar je je niet tot aangetrokken voelt. Als je op die manier hebt geleerd om je emotie uit te zetten, kun je het op een aantrekkelijk meisje proberen. „Ik zeg niet dat je altijd op deze manier een vrouw moet benaderen, zie het als een oefening.”