Echt, dit is geen schilderij maar een foto

Foto Lindsay de Dario / reuters
Foto Lindsay de Dario / reuters

Het lijkt wel een verstild wintergezicht in olieverf. Maar het is toch echt een luchtfoto van het gebied rond Buffalo, New York. Honderden medewerkers van hulpdiensten hebben hier gisteren duizenden zandzakken gevuld om de overstromingen tegen te gaan die worden verwacht als de twee meter sneeuw die vorige week in het gebied gevallen is, weer smelt.

Hulpverleners zijn al dagen huizen en auto’s aan het uitgraven nadat ‘Knife Storm’ vorige week drie dagen lang over het gebied trok. De sneeuwstorm eiste dertien levens. Sommige slachtoffers zaten meer dan 24 uur in hun auto vast. Vanaf vandaag zijn forse temperatuurstijgingen voorspeld. Omdat de sneeuw de waterafvoerputten blokkeert, kunnen wegen onder water komen te staan, waarschuwde The National Weather Service. Rivieren en kreken kunnen buiten hun oevers treden, voorspelde het instituut.

Vandaag hoopt de regio weer over te kunnen gaan tot de orde van de dag, zei de gouverneur van New York in een persverklaring. Overheidsinstellingen en scholen gaan weer open. Er wordt tot 15 centimeter aan neerslag verwacht.