Dit schrijven andere media vandaag

Foto AP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Nederlandse Arcadis gaat metrostations New York orkaanproof maken

Het Nederlandse bouwbedrijf Arcadis gaat de meest kwetsbare metrohaltes van New York versterken. Dit om te voorkomen dat de laaggelegen tunnels en stations blank kunnen komen te staan, zoals in 2012 bij superstorm Sandy gebeurde. De schade die de overstromingen toen aan het metrosysteem hebben toegebracht, was op sommige plekken in de stad zo ernstig dat er ruim twee jaar later nog steeds aan verbetering wordt gewerkt.

Het Nederlandse Arcadis bevestigde gisteren de opdracht te hebben binnengesleept nadat RTL Nieuws erover had bericht. Arcadis krijgt hiervoor 21 miljoen euro en het project zal zo’n vijf jaar gaan duren.

De NOS sprak Piet Dircke, leider van het internationale watermanagementteam van Arcadis. Het bedrijf werkte ook in New Orleans na orkaan Katrina en deed in New York al meerdere waterzuiveringsprojecten. Maar juist de metro, een icoon, is volgens Dircke bijzonder om aan te mogen werken. “We gaan kijken wat voor golven er over kunnen komen, welke stations het kwetsbaarst zijn en hoe we die tegen water kunnen beschermen. We hopen daarvoor ook nog onbekende creatieve oplossingen te gaan ontwikkelen”, aldus Dircke.

Europese Commissie komt met stimuleringsfonds voor particuliere investeerders

Brussel werkt aan een fors stimuleringsfonds, zo weet het Financieel Dagblad te vertellen. De Europese Unie wil zo’n 20 miljard euro aan publieke middelen gebruiken om particuliere investeerders over de streep te trekken om toch te investeren in projecten waar ze op dit moment niet in durven te stappen.

De commissie meent dat er genoeg geld is in het bedrijfsleven, maar dat er door gebrek aan vertrouwen weinig wordt geïnvesteerd. Door te garanderen dat de eventuele eerste verliezen door het fonds worden gedekt, hoopt het de ‘vicieuze cirkel’ te doorbreken.

Het voorstel zal woensdag door de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, worden gepresenteerd aan het Europees Parlement. Dit weet de krant van EU-functionarissen die op de hoogte zijn gebracht van het stimuleringsplan. Het nieuwe fonds moet de komende drie jaar zo’n 300 miljard euro aan extra investeringen genereren.

De nieuwe, verpakkingsloze kruidenier

In nrc.next een artikel over een nieuwe ‘movement’, de verpakkingsloze winkel. Een kruidenier waar je je yoghurt niet in een pak koopt maar uit een grote bak in je eigen, meegenomen tupperwarebakje schept en de pasta en rijst in dispensers aan de muur zit. Nadat er dit jaar al vergelijkbare winkels in Duitsland, België, Oostenrijk en Frankrijk werden geopend, krijgt ook Nederland binnenkort een eigen variant na een succesvolle online inzamelingsactie.

Bag&Buy, een initiatief van ondernemer Wim van Dijk, heeft nu bijna 75.000 euro opgehaald via crowdfundingsite doorgaan.nl. Vandaag stopt de geldinzameling en begint Van Dijk met het zoeken naar winkelruimte voor de eerste winkel. Waarschijnlijk in Utrecht – Van Dijk hield een enquête onder zijn sponsoren en dat bleek de populairste locatie. De eerste Bag&Buy zal in 2015 openen.

Waarom de verpakkingsloze winkel aan zo’n opmars bezig is? Omdat mensen bewuster zijn en niet meer bedonderd willen worden met iets dat goed lijkt, maar uiteindelijk toch een plofkip blijkt te zijn, aldus Van Dijk.

Nu is het overigens nog niet zo dat je straks al je boodschappen bij de verpakkingsloze winkel kunt halen. Lang niet alles kan verkocht worden zonder verpakking, ontdekten de oprichters van Robuust in Antwerpen. Mozzarella en kokosmelk bijvoorbeeld. Want om dat laatste goed te houden, moet je het de hele tijd schudden. “Dat gaat niet als het in een grote tap zit.”

    • Anke Meijer