De felle tragiek van bijrollen

None

De Franse alt Nathalie Stutzmann zong jarenlang hoofdrollen in Händel-opera’s, maar was als grote vedette intussen jaloers op haar collega’s in de kleinere rollen. Zij hadden dan wel veel minder te zingen, maar Händel verschafte ook hen indringende prachtnoten om ruim voldoende furore te maken.

Die wilde Stutzmann zelf ook allemaal eens zingen en dat doet ze op de cd Heroes from the Shadows. Ze zet een fel theatraal spotlight op de enorme individuele tragiek van deze bijfiguren die hier hun eigen hoofdrol vertolken, één keer met fenomenale hulp van Philippe Jaroussky.

Tegelijk doet Stutzmann nóg een greep naar de macht in operaland: ze dirigeert zelf het barokorkest Orfeo 55. Ze doet dat met dezelfde verbluffende en vaak fel aangezette dramatiek als waarmee ze zingt. Daarmee verschaft ze ook het orkest een hoofdrol en zijn haar aria’s duetten met de instrumentale musici, elkaar op ideale wijze versterkend en uitdagend.

    • Kasper Jansen