De comedian die u wilt ontdekken, is nu online en op tv

None

‘Ik heb geen idee waar jullie mij van kennen, maar dank dat jullie gekomen zijn!” De Britse comedian Jimmy Carr zei het in zijn show vorige maand, in een uitverkocht RAI Theater, 1750 stoelen groot. Het was zijn tweede optreden van de avond, zondag, half elf. De show van acht uur was vlot uitverkocht. Echt verbaasd zal Carr niet zijn geweest, want een verklaring ligt voor de hand. Nederlanders kijken YouTube en BBC, kopen dvd’s en zijn geïnteresseerd in Engelstalige stand-up. De Wereld Draait Door toont vaak comedians met fragmenten die aansluiten bij het nieuws van de dag – dan zie je grootheden als Jim Jefferies of Bill Burr.

Waarom naar Carr? Simpel, hij beukt grappen, on-Nederlands snel. Zijn methode is de twoliner: in de eerste zin de grap opzetten, in de volgende afmaken. Dat gaat zo: „Zag laatst een travestiet in een minirok. Die had ballen.” „Hoe kun je het concept van dood in godsnaam uitleggen aan een kind? Nou, wat je nodig hebt is een hamer en een hamster.” „Ze zeggen dat een gedeeld probleem een half probleem is. Werkte niet met aids hè?” „Je zou ook aids van een wc-bril kunnen krijgen. Alleen als je gaat zitten voordat de vent voor je is opgestaan.” Zo ratelt de Jimmy Carr maar door, vijf stuks per minuut.

Wilt u ook cabaret ontdekken? Dan moet u zijn op festivals (Cameretten loopt nu) en in kleine zaaltjes. Prettig alternatief op tv deze weken is Comedy Club Katendrecht (zondag, NPO3). Zeer geslaagd, die aandacht voor wat nog pril of onterecht onbekend is. Buitenlandse comedians tref je bij Comedy Central, terwijl ook Netflix bouwt aan een bescheiden videotheekje met cabaret en comedy (circa 50 titels). Je vindt er bijvoorbeeld de show van Bill Cosby, waarvan Jan Jaap van der Wal woensdag fragmenten liet zien bij RTL Late Night. De meest recente toevoeging, vorige week, is One of the greats van Chelsea Peretti, breder bekend uit de tv-serie Brooklyn Nine Nine.

De tegenstelling tussen man en vrouw is Peretti’s belangrijkste onderwerp. Ze begint zelfs over een moordenares (Jodi Arias) om te kunnen zeggen dat moorden een mannenzaak is. „Dus eigenlijk stoot ze door het glazen plafond.”

Peretti vertelt ook over interviewers die vragen: „Je bent vrouw én comedian?” Peretti: „Dan antwoord ik maar: ‘Je moet je voorstellen dat je op een podium staat. Je vertelt grappen en de hele tijd zit er een poes tussen je benen. Wat voor ideeën je ook hebt.”

Een slimme, grappige comedian. Misschien binnenkort in een theater bij u in de buurt.

    • Ron Rijghard