Roger Federer hoort nu écht bij allergrootsten

Foto Reuters

Tennislegende Rod Laver ging hem voor, Andre Agassi deed het en zijn grote rivaal Rafael Nadal. Verder niemand. Tot Roger Federer gisteren met Zwitserland de Davis Cup won tegen Frankrijk. En zich daarmee als vierde in de geschiedenis in het rijtje voegde van tennissers die alle vier de grandslamtoernooien wonnen én de Davis Cup.

Met zeventien grandslamzeges – zeven keer Wimbledon, vijf keer US Open, vier keer Australian Open en een keer Roland Garros – was Federer (33) al de meest succesvolle speler ooit. Agassi won er tussen 1992 en 2003 acht. Laver, die als profspeler jarenlang niet mocht meedoen, kwam van 1960 tot 1969 tot elf zeges bij de vier toptoernooien. Alleen Nadal, die nu op veertien titels staat, kan Federer nog overtreffen.

Federer, na een sterk seizoen momenteel nummer twee van de wereld achter Novak Djokovic, won sinds 2001 in totaal 82 toernooien. Meer dan driehonderd weken voerde hij de wereldranglijst aan en zijn totaal aan prijzengeld bedraagt meer dan 70 miljoen euro. Bij de Olympische Spelen haalde hij goud (herendubbel, in 2008) en zilver (enkelspel, 2012). Davis Cup-winst was het enige dat nog ontbrak.

Niet voor niets zakte Federer gisteren in Lille huilend door de knieën, toen hij met winst op Richard Gasquet de Zwitsers op een beslissende 3-1 voorsprong bracht tegen Frankrijk: ook de prestigieuze landenwedstrijd staat nu op zijn palmares. Missie volbracht. Wat hem nog rest? In 2016 kan hij net als Agassi olympisch goud winnen in het enkelspel. In totaal won hij nu 996 partijen. Een volgende mijlpaal nadert.