NOS brengt geen bod uit op rechten Champions League, RTL wel

De beker van de Champions League trophy, met daarachter die voor de Henri Delaunay-prijs. Foto EPA/Jean-Christophe Bott

De UEFA Champions League is de komende jaren niet meer te zien bij de NOS. De publieke nieuws- en sportomroep heeft geen bod gedaan op de uitzendrechten van wedstrijden voor de periode 2015-2018. RTL heeft wel een bod uitgebracht.

De deadline voor geïnteresseerde bieders verliep vandaag om 12.00 uur. Het besluit van de NOS om niet mee te bieden was volgens algemeen directeur Jan de Jong een keuze, maar wel een die het directe gevolg is van de mediabezuinigingen van de regering.

“Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken.”

De NOS kiest nu voor nieuwsvoorziening en andere sporten dan voetbal, “juist ook omdat commerciële omroepen daar weinig tot geen aandacht aan besteden”. Volgens De Jong was de Champions League wel op zijn plaats bij de publieke omroep, omdat daarmee een “uniek bereik” onder jongeren werd bewerkstelligd. Gemiddeld kijkt 21,5% in de leeftijdsgroep 15-34 jaar naar wedstrijden van de Champions League.

Fox Sports wil niet zeggen of de zender ook in de race was voor de uitzendrechten. “We doen er geen mededelingen over”, zei een woordvoerder tegenover persbureau Novum.

    • Laura Klompenhouwer