Burgemeester Midden-Drenthe: er komen maximaal 1000 asielzoekers

Het Oranjekanaal langs het vakantiepark Oranje in Midden-Drenthe. Foto ANP/ Vincent Jannink

In het vakantiepark in Oranje zullen maximaal duizend asielzoekers worden opgevangen, heeft de waarnemend burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe, Ton Baas, vanavond gezegd tijdens een raadsvergadering over de kwestie.

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Burgemeester : COA heeft toegezegd dat er nooit meer dan 1000 vluchtelingen komen naar #Oranje

Vanwege de onrust in het dorp is het aantal vluchtelingen tijdelijk gemaximeerd op 596 mensen. Dat aantal zal langzaam opgebouwd worden, mits overlast uitblijft. Baas zei daarover afspraken te hebben gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Dubbel betaald

Eerder vandaag meldde NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek dat zakenman Hennie van der Most, eigenaar van het vakantiepark in Oranje, betaald krijgt voor de opvang van 1.200 vluchtelingen, ongeacht het aantal dat er uiteindelijk werkelijk komt. Het levert hem zeker 6 miljoen euro op gedurende de drie jaar waarin hij zijn park verhuurt aan het COA. Aangezien het aantal voorlopig gemaximeerd is op 596, kost iedere nu opgevangen vluchteling dus twee keer zoveel als afgesproken.

    • Frank Huiskamp