Bob de Jong klaagt over ‘watjes’ als tegenstand op tien kilometer

Bob de Jong (38) won in Seoul met groot verschil de tien kilometer. Hij klaagde over een gebrek aan tegenstand.

Olympisch kampioen Jorrit Bergsma haalde zijn neus op voor de eerste wereldbekerwedstrijd op de tien kilometer en bleef thuis. Wereldrecordhouder Sven Kramer heeft zich dit jaar meer gericht op de 1.500 meter en schoot bij de NK onlangs ruim tekort. Dus won Bob de Jong, 38 jaar jong, in Seoul ‘gewoon’ weer de eerste internationale confrontatie op de langste schaatsafstand.

„Het zijn allemaal watjes dat ze zo een tien kilometer rijden”, mopperde De Jong voor de camera van de NOS over zijn tegenstanders. Zelf verpulverde de ‘diesel uit Leimuiden’ het baanrecord van de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon tot 13.17,51. Zijn voorsprong op nummer twee, de Belg Bart Swings, bedroeg bijna vijftien seconden. De Russische stayer Aleksandr Roemjantsev gaf op de derde plaats meer dan twintig tellen toe. „Dat mag gewoon niet”, aldus de olympisch kampioen van 2006 in Turijn.

Internationaal neemt vrijwel niemand de tien kilometer meer serieus. De internationale schaatsbond ISU bracht het aantal wereldbekerwedstrijden terug en wil de al jaren door Nederlanders gedomineerde afstand vanaf volgend jaar schrappen bij het EK allround. Bij de vrouwen dreigt hetzelfde te gebeuren met de vijf kilometer, in Seoul knap gewonnen door de 42-jarige Claudia Pechstein.

Volgens De Jong, viervoudig wereldkampioen op de tien kilometer, durven de meeste schaatsers niet voluit te gaan op de langste afstand. „Iedereen is bang voor de tien kilometer, niemand durft erin te gaan. Er is dus te weinig ervaring.”

Erik Jan Kooiman benaderde als enige de tijd van De Jong, door de B-groep te winnen in 13.19,09. Voor hem toonde De Jong wel waardering. „Erik Jan schaatst een fantastische 13.19.” Maar in de B-groep hebben schaatsers het voordeel van een kwartetstart, waardoor ze al snel een tegenstander als richtpunt hebben. Echte tegenstand krijgt De Jong pas bij de WK afstanden in februari, als Bergsma wel meedoet.