ASML wil omzet in zes jaar verdubbelen tot 10 miljard

ASML uit Veldhoven heeft grote ambities voor 2020. De vraag naar elektronica stuwt de productie van chips op.

Aandeel opent lager

Chipsmachinefabrikant ASML uit Veldhoven verwacht dat de netto-omzet tot 2020 zal verdubbelen tot ongeveer 10 miljard euro. Dat heeft het beursgenoteerde bedrijf vanochtend bekendgemaakt, voorafgaand aan een beleggersdag in Londen. ASML zei ook de ambitie te hebben om de winst per aandeel de komende jaren te verdrievoudigen.

ASML (13.800 werknemers in zestien landen) is een van de belangrijkste producenten van machines voor de halfgeleiderindustrie. De fabrikant denkt tot 2020 sterk te kunnen groeien, omdat de vraag naar vernieuwde en snellere elektronica blijft toenemen. Producenten van lithografiemachines, waarmee chips worden gemaakt, zullen hiervan profiteren.

De drijvende kracht in de sector blijft de komende jaren de ‘wet van Moore’, schrijft ASML in een persbericht. Gordon Moore, medeoprichter van chipfabrikant Intel, voorspelde in de jaren ’60 dat het aantal transistors op een computerchip door de technologische vooruitgang elke één tot twee jaar kan worden verdubbeld. Maar Moore en ook anderen hebben later gezegd dat er een grens is aan de groei, omdat chips klein moeten zijn en er vervangende technologieën komen.

ASML maakte vanochtend ook bekend dat de Taiwanese chipsfabrikant TSMC twee geavanceerde machines heeft besteld die werken met EUV-technologie (extreem ultraviolet). Met behulp van sterk ultraviolet licht kan de ‘lijnafstand’ op chips verkleind worden, waardoor er meer onderdelen op één chip passen. Twee andere machines die ASML al eerder aan TSMC heeft geleverd, zullen worden verbeterd om ook met extreem ultraviolet te kunnen werken.

Het aandeel ASML opende vanochtend lager dan de slotkoers (85,21 euro) van vrijdag, maar begon zich voor het middaguur te herstellen. Het bedrijf zou ’s middags meer details bekendmaken over de strategische keuzes voor de komende jaren.

ASML boekte vorig kwartaal ongeveer evenveel omzet (1,3 miljard euro) als in dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst steeg eenvijfde, naar bijna 300 miljoen euro. Bij ASML zijn 10.360 voltijdbanen.