Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel stapt op

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel stapt op. Dat heeft president Obama vanavond bekendgemaakt. Volgens The New York Times treedt Hagel af onder druk.

Chuck Hagel en Barack Obama bij de herdenking van 9/11 in Washington.
Chuck Hagel en Barack Obama bij de herdenking van 9/11 in Washington. Foto AFP/Brendan Smialowski

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel stapt op. Dat heeft president Obama vanavond bekendgemaakt. Volgens The New York Times treedt Hagel af onder druk.

Obama liet weten dat hij Hagel ziet als een “goede vriend” die hij al jaren kent, bewondert en vertrouwt. De minister zou onlangs uit eigen beweging naar de president toe zijn gekomen. “Hij vond het de juiste tijd om terug te treden.” Obama was zeer positief, schrijft ook onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama is zeer lovend over Chuck Hagel. Vietnam-veteraan, vertrouweling, vriend. Die man zou een goede minister van Defensie zijn.

Hagel noemde het “de grootste eer van mijn leven” om te dienen als minister van Defensie.

De Republikein is het eerste kabinetslid van Obama dat terugtreedt na de Democratische nederlaag bij de Amerikaanse congresverkiezingen eerder deze maand.

Te gematigd

De oud-militair zou niet in staat zijn de nieuwe problemen die worden gevormd door internationale conflicten - zoals de opmars van de Islamitische Staat in Syrië en Irak - het hoofd te bieden. Hij was kritisch over de oorlog in Irak onder voormalig president George Bush en had het vanaf het begin moeilijk. Zo schreef Guus Valk over de hoorzitting ter gelegenheid van Hagels aanstelling tot minister:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ik herinner me nog Chuck Hagels dramatische hoorzitting in de Senaat. Onzeker, gebrek aan kennis, zoekend naar woorden.

De Republikeinen zagen Hagel als overloper. Voor hen was hij te gematigd, waardoor het hem in het Congres heel moeilijk werd gemaakt. Maar zijn grootste probleem was dat hij gewoon niet goed genoeg was. Hij maakte soms een warrige indruk en leek niet scherp. Hij leek zijn baan ook niet echt leuk te vinden; zijn persconferenties waren doorgaans wollig. Waarom Obama hem heeft binnengehaald is niet helemaal duidelijk.

Geen oorlogsminister

Hagel werd aangesteld in een tijd dat van de Islamitische Staat en de pro-Russische opstand in Oekraïne nog geen sprake was. Maar met deze nieuwe fronten had Obama iemand nodig die “enigszins iets uitstraalt”, zegt Valk. De president was waarschijnlijk al langer van plan om Hagel te vragen terug te treden, maar wilde wachten tot na de congresverkiezingen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vorige week leek Hagel het afscheid al te zien aankomen. Vraag: Blijft u minister/ Antwoord: Vraag dat Obama maar, http://t.co/p1jufJBZ2R

Hagel werd nog geen twee jaar geleden door Obama gevraagd als opvolger van Leon Panetta. Hij werd binnengehaald met het oog op de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Het is nog niet duidelijk wie zijn opvolger wordt.