Aantal grootverdieners in omroepwereld slinkt

Straatnaambord op het Hilversumse Media Park. Dekker wil dat er vanaf 2016 minder amusement te zien is op NPO1, NPO2 en NPO3.
Straatnaambord op het Hilversumse Media Park. Dekker wil dat er vanaf 2016 minder amusement te zien is op NPO1, NPO2 en NPO3. Foto ANP/Kippa/Sander Koning

Het aantal mensen binnen de omroepwereld dat meer verdient dan een minister, is flink geslonken. Vier van de vijf bestuurders hebben dit jaar vrijwillig hun salaris onder de nieuwe norm voor topinkomens gebracht, meldde staatssecretaris Sander Dekker van Media (VVD) vandaag in de Tweede Kamer.

Alleen de directeur van de Ster, die de reclamegelden voor de publieke omroep binnenhaalt, weigert dat. Zij maakt gebruik van het overgangsrecht van de Wet normering topinkomens (WNT). “Dat is haar goed recht, maar ik betreur het wel”, zei Dekker.

Naar nul

Ook het aantal veel verdienende televisiepresentatoren is volgens Dekker flink gedaald: van 31 naar zes. Hij wil dat dat aantal verder daalt naar drie en daarna naar nul.

Presentatoren vallen nu nog niet onder de WNT. In de nieuwste aanpassing van de wet geldt de aftopping niet alleen voor bestuurders maar ook voor ander personeel in publieke organisaties. Deze derde wijziging is nog in behandeling in het parlement. (Novum)