Zwitserland wint Davis Cup - Federer verslaat Gasquet

Roger Federer tijdens zijn wedstrijd tegen Richard Gasquet vandaag. Foto EPA / Salvatore di Nolfi

Zwitserland heeft de finale van de Davis Cup gewonnen. Roger Federer zette zijn land met een overwinning op Richard Gasquet op een 3-1 voorsprong. Frankrijk kan die achterstand met nog één wedstrijd te gaan niet meer goedmaken. Federer won met: 6-4, 6-2, 6-2.

De 33-jarige Federer maakte met de winst van het landentennistoernooi op het gravel in het Franse Lille ook zijn eigen erelijst compleet. De Davis Cup was een van de weinige prijzen die hij nog nooit had gewonnen.

Federer, die in de aanloop naar de Daviscupfinale werd geplaagd door een rugblessure, was vrijdag in zijn eerste enkelspelpartij nog weggeslagen door Gaël Monfils.

De 17-voudig grandslamwinnaar herstelde zich gisteren door samen met Stanislas Wawrinka het dubbelspel te winnen. ‘King Roger’ maakte het karwei vervolgens vanmiddag zelf af. Gasquet, de vervanger van de wegens een elleboogblessure afgehaakte Jo-Wilfried Tsonga, had slechts twee van zijn vorige veertien duels met Federer gewonnen, en had ook nu weinig in te brengen.

Zwitserland won de Davis Cup vandaag voor het eerst in de geschiedenis. In 1992 stond Zwitserland al wel eens in de finale, maar die werd destijds verloren van de Verenigde Staten.

    • Niels Posthumus