Veel militairen in interim-kabinet Burkina Faso

Michel Kafando poseert tussen legerleiders van Burkina Faso nadat hij vorige week is ingezworen als president van het land. Foto EPA / Herve Taoko

Politieke leiders in Burkina Faso zijn het vandaag eens geworden over een nieuwe overgangsregering die het land moet leiden naar de verkiezingen volgend jaar. Militairen krijgen verscheidene belangrijke posten in het 25 leden tellende kabinet, meldt persbureau AP.

De lijst met bewindslieden volgt nog geen week na de installatie van de ervaren diplomaat Michel Kafando als president. Kafando vertegenwoordigde zijn land in het verleden onder meer bij de Verenigde Naties en was ook een aantal jaren minister van Buitenlandse Zaken. Politieke en religieuze leiders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en stamhoofden stemden in met zijn voordracht door het leger.

Kafando blijft aan tot er volgend jaar verkiezingen worden gehouden. Hij wordt niet alleen president, maar ook minister van Buitenlandse Zaken.

Burkina Faso stond op zijn kop toen president Blaise Compaoré vorige maand aangaf na 27 jaar nog langer te willen aanblijven. Na wijdverspreide protesten stapte hij uiteindelijk toch op. Luitenant-kolonel Isaac Yacouba Zida nam de macht aanvankelijk over, maar trad terug onder grote internationale druk om het burgerbestuur te herstellen.

In het nieuwe kabinet wordt Zida minister van Defensie. Andere legerofficieren krijgen de portefeuilles Energie, Territoriaal bestuur en Sport onder hun hoede. Burkina Faso is een van de armste landen van Afrika en heeft 17 miljoen inwoners.

    • Niels Posthumus