Tunesië vandaag naar de stembus, 86-jarige is favoriet

Bij de Tunesische presidentsverkiezingen isBéji Caïd Essebsi favoriet.
Bij de Tunesische presidentsverkiezingen isBéji Caïd Essebsi favoriet. Foto EPA / Mohamed Messara

In een groot deel van Tunesië zijn vanochtend om 8.00 uur de stembureaus opengegaan voor de eerste presidentsverkiezingen sinds het begin van de Arabische Lente.

Twitter avatar anadoluimages Anadolu Images Polls open in #Tunisia‘s presidential elections #TunisiaVotes #AA http://t.co/MIeIi1FfkG

De meeste stembussen sluiten tien uur later, om 18.00 uur, maar in ongeveer vijftig plaatsen bij de Algerijnse grens zijn de stemlokalen maar vijf uur geopend omdat daar gewapende groepen actief zijn.

Tunesië voorbeeld voor rest

Bijna vier jaar na de Arabische Lente kiest Tunesië democratisch zijn president. Het Noord-Afrikaanse land met 11 miljoen inwoners was het eerste land in de regio waar het autoritaire bewind in 2011 instortte dankzij massale protesten.

Eerder dit jaar werd een moderne grondwet van kracht, waarin de macht van de president is beperkt, om een nieuwe dictatuur te voorkomen. Een maand geleden werd het parlement democratisch gekozen en met de democratische verkiezingen van vandaag geeft het land nog eens het goede voorbeeld aan andere Arabische landen.

Tunesië is het enige land dat als democratie uit de Arabische lente kwam. Sinds 2011 zijn Libië en Jemen in een anarchie veranderd, in Syrië woedt een bloedige burgeroorlog en Egypte heeft opnieuw een militair als leider.

Vijf miljoen kiezers

Zondag kunnen ruim 5 miljoen kiezers stemmen op de president van hun keuze. De grote favoriet is de 87-jarige Béji Caïd Essebsi. Maar vermoedelijk krijgt hij zondag niet meteen de meerderheid van de stemmen en dan moet er 28 december een tweede ronde komen. De partij van Essebsi, Nidaa Tounis, won in oktober de parlementsverkiezingen met 85 van de 217 zetels.

Eerste resultaten pas morgen verwacht

NRC-redacteur Toon Beemsterboer is nu in Tunesië en zegt dat de eerste voorlopige resultaten vermoedelijk pas morgen naar buiten komen. Hij legt uit waarom een tweede stemronde voor de hand ligt:

“Essebsi is duidelijk favoriet, maar zal waarschijnlijk niet meer dan de helft van de stemmen halen vandaag omdat er op meer dan 20 kandidaten kan worden gestemd. De resultaten zullen te versplinterd zijn. De verwachting is dat Essebsi eerste wordt en Marzouki, de huidige interim-president, tweede. Dan volgt in december een tweede ronde waarbij alleen op die twee kan worden gestemd.”

Lees voor meer achtergrondinformatie het artikel uit NRC Handelsblad: ‘Tunesië lukt het: democratie.‘ (€).

    • Carlijn Vis