Teeven: opvang toenemend aantal asielzoekers enorme opgave

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het aantal asielzoekers in Nederland zal volgend jaar flink toenemen en het zal steeds lastiger worden voor de gemeentes om voor voldoende opvanglocaties te zorgen. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven zaterdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Volgens Teeven zitten er op dit moment 29.000 mensen in asielzoekerscentra, maar zal dat aantal stijgen tot zeker 33.000.

Te weinig opvangplaatsen

Teeven kaartte op de radio het enorme tekort aan opvangplekken aan. Uitgeprocedeerde asielzoekers “die geen recht hebben op opvang” bezetten volgens de staatssecretaris plekken in azc’s die eigenlijk bedoeld zijn voor bijvoorbeeld Syriërs, die zo’n plek harder nodig hebben.

Zestig procent van de asielzoekers komt uit Syrië en Teeven schrijft de forse stijging dan ook vooral toe aan de grote stroom vluchtelingen uit dat land.

“Dat zijn echte vluchtelingen, geen gelukzoekers.”

Teeven noemde het creëren van opvangplaatsen “een enorme opgave” voor gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

En toch zei hij donderdag nog dat hij de gemeenten geen geld wil geven voor de opvang van illegalen, ook al eist de oppositie dit wel met het oog op de komende winter. Over de kwestie beslist het comité van de Raad van Europa in februari en tot die tijd zal Teeven geen extra maatregelen nemen.

Hij hoopt dat er in Nederland meer draagvlak komt voor die benodigde extra opvangplekken. Op de radio zei hij:

“Soms gaat het mis en soms gaat het goed, als er in een gemeente een asielzoekerscentrum komt.”

Langer wachten

De staatssecretaris noemt de steeds langere beslistijden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ook als reden voor het tekort. Asielzoekers moeten langer wachten op de beoordeling of ze een verblijfsvergunning krijgen, waardoor ze langer in een azc moeten blijven.

Als ze dan al een verblijfsvergunning krijgen, is het steeds lastiger om via de gemeente aan een huurwoning te komen.

“Ik vind het wel bijzonder dat gemeenten zich soms meer druk maken over illegalen die opvang moeten krijgen, dan dat gemeenten energie stoppen in de uitstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.”