Spanning in Ferguson neemt toe, 2 mannen met explosieven opgepakt

Demonstranten op een straat in Ferguson omsingelen een auto die tegen een paal botste.
Demonstranten op een straat in Ferguson omsingelen een auto die tegen een paal botste. Foto EPA / Larry W. Smith

In de Amerikaanse plaats Ferguson is de jury die beslist of een blanke politieagent vervolgd moet worden voor het doodschieten van een zwarte tiener in augustus, vrijdag niet tot een beslissing gekomen. Dat zeiden justitiebronnen zaterdag tegen CNN.

Opnieuw arrestaties na rellen

De FBI heeft vrijdag twee mannen opgepakt die explosieven hadden gekocht om te gebruiken bij een protest in Ferguson.
In de voorstad van St. Louis hangt vanwege de gevoelige zaak rondom de dood van Michael Brown al maanden een gespannen sfeer, zo werd in augustus de noodtoestand uitgeroepen en zijn er al meerdere aanhoudingen verricht na flinke rellen.

De twee mannen die nu zijn opgepakt zouden lid zijn van de militante New Black Panther Party, een linkse partij die opkomt voor de rechten van Afro-Amerikanen. Volgens tv-zender CBS wilden ze van de explosieven pijpbommen maken. Een aantal dagen eerder probeerden ze nog onder valse voorwendselen aan een vuurwapen te komen, liet een beambte weten.

Twitter avatar KhaledBeydoun Khaled Bey “The only weapon that we have in our hands this evening is the weapon of protest. That’s all.” ~ MLK #Ferguson http://t.co/4Vu3zBpzor

Gebeurtenissen in klein plaatsje zijn wereldnieuws

De rellen in Ferguson vestigden internationale aandacht op problemen met racisme en overmatig geweld bij de 17.000 lokale politiekorpsen in de Verenigde Staten. Eind augustus beloofde minister van Justitie Eric Holder een “gedegen en eerlijk onderzoek” naar de dood van Brown. Medewerkers zeiden toen dat een breder onderzoek naar de politiemacht in de zwarte voorstad, die vrijwel geheel bestaat uit blanke agenten, wordt overwogen.

Obama ook boven op de zaak

President Obama drukt de demonstranten juist op het hart om vooral geen geweld te gebruiken. In een interview met tv-zender ABC dit weekend zei hij:

“Dit is een land waar iedereen zijn mening mag uiten en waar iedereen vreedzaam mag protesteren tegen zaken waarvan die denkt dat ze onjuist zijn. Maar een gebeurtenis als deze gebruiken als excuus voor geweld, is in strijd met de wet en in strijd met wie wij zijn.”

En in augustus onderbrak hij zijn vakantie, toen er opnieuw hevige rellen uitbraken.

Speculatie

Volgens een bericht van persbureau AP vanochtend lijkt het onwaarschijnlijk dat de jury dit weekend met een uitspraak komt. Toch neemt de spanning in de buurt van het rechtsgebouw toe omdat er door demonstranten wordt gespeculeerd dat de jury zondag haar uitspraak doet. Volgens CBS News is het echter zeker dat er vandaag geen uitspraak komt. Volgens bronnen van de tv-zender komt de jury op maandag opnieuw samen en zal er dan op zijn vroegst die dag een oordeel worden gepresenteerd, maar dat kan ook later in de week zijn.

    • Carlijn Vis