Schaker Carlsen prolongeert wereldtitel

Carlsen (rechts) en Anand tijdens hun schaakduel van vandaag. Foto EPA / Yevgeny Reutov

De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft vandaag zijn wereldtitel geprolongeerd. Hij won in het Russische Sotsji de elfde partij van de tweekamp met zijn uitdager Viswanathan Anand.

Carlsen nam met die zege een voorsprong van 6,5 tegen 4,5 in de tussenstand en stelde zodoende het kampioenschap veilig. De laatste partij hoeft niet meer gespeeld te worden.

Carlsen werd door Anand aan de winst geholpen. De schaker uit India ging vanaf de 25e zet in de fout. Hij moest zich daarna na 45 zetten gewonnen geven.

Voorafgaand aan het duel tussen Carlsen en Anand leek er al weinig vertrouwen dat die laatste het de regerend wereldkampioen werkelijk moeilijk zou kunnen maken. NRC-verslaggever Dirk Jan ten Geuzenkamp schreef twee weken geleden:

Als een schrijnende motie van wantrouwen werd de tweekamp over twaalf partijen geopend zonder dat er ook maar één Indiase journalist bij was. Blijkbaar is het vertrouwen in eigen land dat Anand geleerd heeft van zijn fouten en een strategie heeft bedacht waarmee hij nu wel een kans maakt, niet erg groot.

    • Niels Posthumus