Presidentsverkiezingen Tunesië rustig verlopen

De Tunesische presidentskandidaat Beji Caid Essebsi brengt zijn stem uit vandaag tijdens de eerste ronden van de presidentsverkiezingen in zijn land. Fot0 EPA / Mohamed Messara

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Tunesië is vandaag rustig verlopen, meldt persbureau AP. Als geen van de ruim twintig kandidaten boven de 50 procent van de stemmen uitkomt, volgt op 28 december een tweede ronde tussen de nummers één en twee.

De rijen voor de stemlokalen waren vandaag aanzienlijk korter dan bij de parlementsverkiezingen vorige maand. Onder de kiezers waren opvallend weinig jongeren, meldt AP. Een half uur voordat de stemlokalen sloten, had nog maar 53 procent van de kiezers hun stem uitgebracht.

In de loop van de nacht komen de eerste prognoses op basis van exitpolls naar buiten, maar officiële uitslagen worden pas dinsdag verwacht.

De meest waarschijnlijke winnaar is de 87-jarige Beji Caid Essebsi, die kort na de Arabische lente in het land al eens interim-premier was. Andere kanshebbers zijn voormalig interim-president Moncef Marzouki, Hamma Hammami van de linkse Volksfrontcoalitie en de steenrijke voetbalclubeigenaar Slim Riahi.

Enige land dat democratie werd na Arabische Lente

Caid Essebsi was in de jaren tachtig ook al een hooggeplaatst politicus in Tunesië, toen onder meer onder president Zine El Abidine Ben Ali. Het bewind van Ben Ali kwam in 2011 ten einde na felle protesten van de Tunesische bevolking.

Tunesië is het enige land dat als democratie uit die Arabische lente kwam. Eerder dit jaar werd een moderne grondwet van kracht, waarin de macht van de president is beperkt, om een nieuwe dictatuur te voorkomen. In de nieuwe constellatie heeft de president enkele bevoegdheden op het gebied van defensie en buitenlands beleid, maar het voornaamste deel van de macht ligt bij de premier.

NRC-redacteur Toon Beemsterboer, die in Tunesië is, legde eerder vandaag al uit waarom een tweede stemronde voor de hand ligt:

“Essebsi is duidelijk favoriet, maar zal waarschijnlijk niet meer dan de helft van de stemmen halen omdat er op meer dan twintig kandidaten kan worden gestemd. De resultaten zullen te versplinterd zijn. De verwachting is dat Essebsi eerste wordt en Marzouki, de huidige interim-president, tweede. Dan volgt in december een tweede ronde waarbij alleen op die twee kan worden gestemd.”

    • Niels Posthumus