‘Politie moet ziekteverzuim op orde brengen’

Foto ANP / Koen van Weel

De politie moet zo snel mogelijk duizenden incomplete ziekteverzuimdossiers van medewerkers op orde brengen. Van twaalf procent van de zieke agenten weet de politie niet waarom ze thuiszitten of wat ze mankeren. Dat zeggen vakbonden en belangenorganisaties tegen de NOS.

De organisaties baseren zich op een onderzoek van TNO. Daaruit blijkt dat de politie veel te weinig doet om de 3.600 langdurige zieke medewerkers, op een totaal van 64 duizend medewerkers, weer aan het werk te krijgen. De dossiers van zieke medewerkers zijn in veel gevallen verre van compleet, worden niet bijgehouden of zijn zoek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de politie zich ook niet aan de wet houdt. Zo zou 13 procent van de zieke werknemers al langer dan twee jaar thuis zitten zonder dat er met hen afspraken zijn gemaakt over terugkeer. Het UWV legt in deze gevallen normaal een straf op. TNO stuitte ook op agenten die al veertien jaar thuiszitten, met behoud van loon.

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman heeft verbeteringen aangekondigd. Zo komt er vanaf volgend jaar onder meer een landelijk verzuimvolgsysteem. De Tweede Kamer debatteert morgen over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar de politie onder valt. (Novum)