‘Minstens 45 doden’ bij zelfmoordaanslag Afghaans volleybaltoernooi

Een zelfmoordaanslag tijdens een volleybaltoernooi in het oosten van Afghanistan heeft vandaag aan ‘minstens’ 45 mensen het leven gekost. Dat hebben Afghaanse functionarissen tegen persbureau AP gezegd. Tientallen andere mensen raakten gewond.

Afghaanse soldaten tijdens een militaire parade in hoofdstad Kabul. De spanningen lopen het laatste jaar weer op in het land. Het resulteerde vandaag in een bloedige aanslag in het oosten van het land. Foto EPA / Jawad Jalali

Een zelfmoordaanslag tijdens een volleybaltoernooi in het oosten van Afghanistan heeft vandaag aan ‘minstens’ 45 mensen het leven gekost. Dat hebben Afghaanse functionarissen tegen persbureau AP gezegd. Tientallen andere mensen raakten gewond.

Mokhis Afghan, woordvoerder van de gouverneur van de aan Pakistan grenzende provincie Paktika, zei dat de aanslag plaatsvond tijdens een drukbezocht toernooi in het district Yahyakhail. De dader had zich te voet in het publiek gemengd, zei hij.

“Er waren te veel mensen op één plek bijeen om de wedstrijd te zien. Tientallen zijn gewond en wij hebben berichten dat veel van hen in kritieke toestand verkeren.”

Afghan vroeg met spoed om hulp van de centrale overheid. Gewonden moeten mogelijk naar hoofdstad Kabul worden overgebracht.

De aanslag van is een van de dodelijkste van dit jaar in Afghanistan. De Talibaan voerde zijn aanvallen op de regering in Kabul dit jaar op vanwege het verwachte vertrek van Amerikaanse en andere buitenlandse troepen uit het land.

Het Afghaanse parlement keurde vandaag echter nieuwe afspraken met de Verenigde Staten en de NAVO goed. Die moeten ertoe leiden dat er toch ook na de jaarwisseling nog buitenlandse troepen in Afghanistan blijven. De Amerikaanse president Barack Obama wil pas alle Amerikaanse militairen uit Afghanistan weg hebben als zijn ambtstermijn eind 2016 ten einde loopt.