Iran noemt nucleair akkoord met het Westen ‘onmogelijk’

Iran zegt dat een nucleair akkoord met de zogeheten P5+1-landen “onmogelijk” is. Dat meldt persbureau Reuters. Op 18 november startte in Wenen de laatste onderhandelingsronde om tot een definitief akkoord te komen.

De Duitse minister van Buitenlandsze Zaken Frank-Walter Steinmeier (l) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (r) tijdens een persconferentie in Wenen op 22 november, over de onderhandelingen met Iran.
De Duitse minister van Buitenlandsze Zaken Frank-Walter Steinmeier (l) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (r) tijdens een persconferentie in Wenen op 22 november, over de onderhandelingen met Iran. Foto EPA Hans Punz

Iran zegt dat een nucleair akkoord met de zogeheten P5+1-landen “onmogelijk” is. Dat meldt persbureau Reuters. Op 18 november startte in Wenen de laatste onderhandelingsronde om tot een definitief akkoord te komen. Vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de VS) plus Duitsland proberen Iran al anderhalf jaar te overreden om zijn nucleaire programma terug te schroeven. In ruil daarvoor zouden sancties die zwaar drukken op de Iraanse economie worden opgeheven.

Geheime kernwapens

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapenprogramma, maar Teheran ontkent dit. Een jaar geleden bereikten de onderhandelaars een voorlopig akkoord, maar die overeenstemming liep in juli af. Nieuwe gesprekken leverden tot nu toe niets op, onder andere doordat Iran weigerde het aantal nucleaire centrifuges terug te brengen, wat een eis was van de westerse partijen. Morgen is de deadline voor het akkoord.

Een lid van het Iraanse onderhandelingsteam in Wenen zei tegen de Iranian Students News Agency:

“Gezien de korte tijd die nog over is en het groot aantal issues dat nog besproken en opgelost moet worden, is het onmogelijk om tot een finale en complete deal te komen voor 24 november”.

En nu?

De deadline dreigt dus niet te worden gehaald. Of de gesprekken dan ook daadwerkelijk stoppen is de vraag. De onderhandelaar zei:

“De gesprekstijd verlengen is wat ons betreft een optie en dat zullen we dan ook zeker bespreken als de deal maandagavond niet is bereikt.”