Interview met de man die drie schattige oma’s voor het eerst wiet liet roken

Ze zijn al een paar dagen misschien wel de beroemdste drie oma’s ter wereld: Paula, Dorothea en Deirdre. Al ruim 15 miljoen mensen keken sinds woensdag hoe de 65-plussers zich voor de eerste keer ooit waagden aan wiet. We spraken met de regisseur van de internethit.

Ze zijn al een paar dagen misschien wel de beroemdste drie oma’s ter wereld: Paula, Dorothea en Deirdre. In ieder geval online. Al ruim vijftien miljoen mensen keken sinds woensdag hoe de 65-plussers voor de eerste keer ooit waagden aan wiet.

Daar zaten opeens drie schattige Amerikaanse vrouwen achter een tafel, waterflesjes bij de hand, voor de camera’s een voor een te lurken aan bong, een waterpijp om hasj of wiet mee te roken. En daarna ook nog met een vaporizer, om het meteen maar goed te doen.

En alle elementen zitten erin: de typische opmerkingen (“Ik heb het gevoel dat ik aan het lachen ben”), de onvermijdelijke zakjes chips en wat spelletjes die uitermate geschikt lijken voor tijdens het roken van wiet. Wat is er trouwens leuker dan oma’s schunnige dingen laten zeggen?

Ingrediënten voor zo’n typische internethit. Regisseur van het succesfilmpje is de Amerikaan Mike Gaston, woonachtig in Seattle in de staat Washington, een van de staten waar wiet sinds dit jaar gelegaliseerd is. Hij maakte het voor Cut. We namen contact met hem op.

Tijdens de opnames.

Tijdens de opnames. Foto via Mike Gaston / Cut

Om dit even gehad te hebben, snel: nee, het is geen hoax en ja, dit is echte wiet?

“Geen hoax. Dat is echte wiet. We hebben tijd besteed om een plezierig ‘ras’ te vinden dat ze konden proberen. We hadden zelfs een verpleegkundige die aanwezig was zodat ze zich veiliger voelden.”

Hoe is er de afgelopen dagen gereageerd op de video? Met een dergelijke video verwacht je stiekem toch wel énigszins dat het aanslaat?

“De reacties zijn geweldig. Ik heb het gevoel dat het internet best cynisch kan zijn, maar de overgrote meerderheid van de reacties zijn heel positief. Dus ik ben er heel blij mee. Vooral opgelucht eigenlijk. Het laatste dat ik wilde is een paar geweldige vrouwen in een video stoppen waar ze later spijt van hebben. De energie tijdens de opname was geweldig. We hebben veel materiaal verpest doordat er zo veel gelachen werd. Maar je weet nooit of het gevoel dat je krijgt terwijl je het aan het filmen bent er ook daadwerkelijk in de montage uit komt.”

Hoe in hemelsnaam kom je op het idee voor deze video? En waar dient hij toe?

“Nou, als lokaal creatief bedrijf zijn we al een tijdje bij elkaar, maar we hebben recent pas besloten eigen content te gaan maken. Cut, waarvoor dit filmpje gemaakt is, is ons experiment daarmee. We zijn groot fan van sites als Buzzfeed en Vice en we dachten dat er ruimte kon zijn voor een bedrijf dat daar ergens tussen zit. Wat ik daarmee bedoel, is dat we cultureel relevante dingen willen maken, dingen die impact hebben, zoals Vice, maar met de toon van Buzzfeed. We willen dat ons werk toegankelijk en leuk is. Ik weet dat mensen denken dat deze video gemaakt is alleen om te provoceren, maar er is een nationale discussie gaande over de legalisering van wiet en we wilden aan dat gesprek bijdragen.”

Wilde je een politiek statement maken?

“We hadden geen agenda voor ogen. Niets politieks. We hebben maar een iemand in ons team die daadwerkelijk wiet rookt. Ik kan op twee handen tellen hoe vaak in mijn leven ik mezelf heb onderworpen aan een jazz cigarette. Dus ik zou niet zeggen dat dit onderwerp nu een passie van me is. De vraag die we proberen te beantwoorden: kunnen we video’s maken die mensen leuk vinden en delen en die ook onze cultuur daadwerkelijk kunnen beïnvloeden? En zelfs als mensen deze video volgende week zijn vergeten, dan hebben we iets gemaakt wat een gesprek startte voor veel mensen. Een video als deze doet iets stiekems, die kan meerdere generaties laten nadenken en praten over elkaar op een manier die ze nooit voor ogen hadden.”

Waarom oma’s?

“Oma’s zijn de apotheose van alles wat ‘normaal’ is. Om echt iets met het stigma rond wiet te doen moesten we een deel van de bevolking kiezen waarvan je niet meteen zegt dat ze horen bij de typische groep gebruikers.”

Beelden van het interview met de oma’s voordat ze begonnen:

Zijn het gewone oma’s of actrices?

“Paula (de linkeroma, red.) is geen actrice. Haar zoon is de baas van een van de talentenbureaus waar we aanklopten. Het was zo moeilijk oma’s te vinden die nog nooit wiet hadden gerookt, we hebben iedereen geprobeerd. Dorothea (oma in het midden, red.) en Deirde (oma rechts, red.) zijn vertegenwoordigd bij een talentenbureau, maar geen van beiden zijn ze fulltime ‘actrice’. We kregen hén. Geen geacteer. We waren heel kieskeurig wat betreft de personen die we wilden. We hadden maar drie regels: ze moest echt oma zijn, nog nooit wiet hebben gerookt (ooit!) en oprecht zijn tegenover ons.”

Maar het was écht hun eerste keer? Ik bedoel, als ik naar Paula (links) kijk, dan denk ik: die weet duidelijk wat ze doet.

“Ja, het was echt hun eerste keer. In het interviewtje dat we met ze hielden voordat ze begonnen, hebben we ze gevraagd naar hun redenen om het te gaan doen. Je kunt die dus horen uit hun mond. Ik vind het heel grappig dat iedereen denkt dat Paula een expert is. Ze was vooraf nog heel zenuwachtig. Maar ze heeft een sterke persoonlijkheid en deed het geweldig. Maar echt, zij had nog nooit wiet gerookt.”

Waarom die spelletjes tussendoor?

“Wat doe je wanneer je high bent? Ik bedoel, dat was de vraag. Toen ze daadwerkelijk de wiet hadden gerookt, moesten we afwachten wat er zou gebeuren. Het is ongemakkelijk om te proberen een gesprek op gang te houden in zo’n kunstmatige omgeving - zeven man crew, drie camera’s die allemaal op hetzelfde punt gericht zijn, ze zitten met z’n drieën naast elkaar als juryleden tijdens een kunstsschaatswedstrijd - dus we gebruikten spelletjes om ze te laten vergeten dat wij er waren. Dat gezegd hebbende, kozen we spelletjes uit waarvan we zelf dachten dat ze grappig zouden zijn, gebaseerd op onze eigen ervaringen. Jenga en Cards Against Humanity zijn van die spelletjes die je speelt met vrienden als je een beetje aangeschoten bent.”

Tot slot: was de ervaring zo goed dat de oma’s nu vaker wiet gaan roken?

“Ik betwijfel het. Ik denk dat Paula het nog weleens kan gaan doen in de toekomst. Ze had een migraine toen we begonnen met de opnames en die verdween door het roken. Dus ik denk wel dat ze een tastbaar voordeel ziet. Ik denk niet dat Dorothea het ooit nog eens zal doen. Dat heeft ze ook al openlijk verkondigd. Maar: ze steunt mensen volledig die het wel willen doen. Het was “gewoon niet helemaal wat ze ervan had verwacht”. Dat is een letterlijk citaat uit een opname die we van haar hebben. En Deirde lijkt nog te twijfelen. Ik zie het voor me dat ze het nog wel een keer probeert in de juiste situatie.”