Hamilton voor tweede keer wereldkampioen Formule 1

Lewis Hamliton gaat als eerste de bocht in vandaag tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Foto AP / Luca Bruno

Lewis Hamilton is wereldkampioen geworden in de Formule 1. De titel van de Brit kwam vandaag geen moment in gevaar. De coureur van Mercedes won de afsluitende race op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi, waar hij als tweede aan de start verscheen, met gemak.

Achter Hamilton wist de Braziliaan Felipe Massa knap beslag te leggen op de tweede plek. De derde plek was voor de Fin Valtteri Bottas, de ploeggenoot van Massa bij Williams.

Nico Rosberg, de enige coureur die Hamilton nog kon bedreigen en vandaag van poleposition vertrok, zakte door technische problemen terug naar de dertiende plaats.

Ook zonder de problemen kwam het echter geen moment tot een duel tussen Rosberg en Hamilton. Meteen bij de start wist de wereldkampioen van 2008 al de koppositie van Rosberg te ontfutselen, en in de rondes daarna kwam die plek geen moment in bedreiging.

Remfout veroorzaakt technisch problemen

Van de gehoopte tweestrijd tussen Hamilton en Rosberg kwam het vervolgens niet meer, hoewel de Duitser aanvankelijk op slechts enkele secondes achterstand wist te blijven. Na een remfout keeg Rosberg halverwege de race echter te kampen met technische problemen, waardoor hij wegzakte.

Even leek Rosberg zelfs te moeten opgeven. Hamilton zou in dat geval al tijdens de wedstrijd wereldkampioen zijn geworden. Maar doordat de Duitser ondanks de technische problemen doorreed, had Hamilton slechts één taak: de race uitrijden. Zonder al te veel risico te nemen stuurde hij zijn auto de laatste rondes door.

Hoewel het verschil tussen beide rijders bij de start van de race al opgelopen was tot zeventien punten, had het in theorie nog kunnen uitlopen op een spannend duel. Bij de laatste race in Abu Dhabi waren dubbele punten te verdienen. Om wereldkampioen te worden had Rosberg als eerste moeten eindigen, terwijl Hamilton maximaal derde mocht worden. (Novum)

Max Verstappen is 17 jaar, de jongste coureur in de koningsklasse en een potentiële wereldkampioen. NRC bundelt de beste verhalen over ‘Maxmania’, gierende motoren en Formule 1-baas Bernie Ecclestone. “Je moet er heel fit voor zijn, vooral geestelijk.” Lees hier het ebook (gemiddelde leestijd ongeveer 50 minuten).