Geen vogelgriep bij preventief geruimd eendenbedrijf in Barneveld

Op het eendenbedrijf in Barneveld waar zaterdag uit voorzorg achthonderd eenden werden afgemaakt, is geen vogelgriep gevonden. Dat hoorde burgemeester Asje van Dijk zondag van het ministerie van Economische Zaken.

Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken werden ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA geruimd.
Bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken werden ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA geruimd. Foto ANP / Vincent Jannink

Op het eendenbedrijf in Barneveld waar zaterdag uit voorzorg achtduizend eenden werden afgemaakt, is geen vogelgriep gevonden. Dat hoorde burgemeester Asje van Dijk zondag van het ministerie van Economische Zaken.

Twitter avatar AsjeDijk asje van dijk Zonet goede boodschap Min EZ dat uit de testen is gebleken dat geruimde pluimveebedrijf niet besmet is. Dankbaar! We blijven alert.

Preventieve ruiming

Nadat het vogelgriepvirus zich vrijdag bleek te hebben uitgebreid naar boerderijen in Kamperveen, werden in Barneveld achtduizend eenden uit voorzorg geruimd. Het ging om eenden van een bedrijf dat was bezocht door een vrachtwagen die ook was langsgeweest bij het besmette eendenbedrijf in Kamperveen.

Barneveld ligt midden op de de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector. Staatssecretaris Sharon Dijksma wilde daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

    • Carlijn Vis