Dijksma: nieuwe maatregelen om vogelgriepuitbraak in te dammen

Bij een eendenbedrijf waar vogelgriep is uitgebroken werden ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd.
Bij een eendenbedrijf waar vogelgriep is uitgebroken werden ruim 15.000 eenden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd. Foto ANP / Vincent Jannink

Er komen nieuwe maatregelen om de verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vandaag, nadat het landelijke handelsverbod van 72 uur vanmiddag om 14.00 uur tot een eind kwam. Dijksma besloot dat verbod niet door te zetten, maar met nieuwe maatregelen te komen.

Dijksma deelt het land op in vier regio’s om kans op verspreiding van het virus te beperken. Contact tussen deze regio’s wordt tot een minimum beperkt. Het blijft verboden om pluimveemest te vervoeren. En nieuw pluimvee aanvoeren naar bedrijven mag ook niet. Transport van eendagskuikens voor de export is wel toegestaan, maar alleen vanuit schone bedrijven die buiten de 10-kilometerzones rond besmette bedrijven liggen.

Strikt noodzakelijke transporten van pluimvee kunnen plaatsvinden, maar per rit mag slechts één pluimveebedrijf worden bezocht. Gisteren nog werden in Barneveld 8000 eenden preventief afgemaakt omdat de betreffende boerderij was bezocht door een vrachtwagen die ook bij de besmette boerderij in Kamperveen was langsgeweest.

Nu moeten vrachtwagens na elke rit worden gereinigd en ontsmet. Dijksma:

“Het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven moet zoveel mogelijk worden beperkt.”

De nieuwe maatregelen op een rijtje

  • Het land wordt verdeeld in vier regio’s: het westen (met Ter Aar en Hekendorp, waar de vogelgriep is vastgesteld), de Gelderse Vallei (Barneveld en omgeving), het zuidoosten (met de Peel) en het noorden en oosten (met de getroffen bedrijven in Kamperveen). Het contact tussen die gebieden moet minimaal blijven.
  • Boeren mogen weer handelen in pluimvee. Het kabinet had dat verboden, maar dat verbod liep zondagmiddag om 14.00 uur af.
  • Hygiëne is erg belangrijk, dus moeten transportwagens na elke rit opnieuw worden gereinigd en ontsmet.
  • Wat verboden is: aanvoer van nieuw pluimvee naar bedrijven; vervoer van pluimveemest; vervoer van eendagskuikens naar pluimveebedrijven (ze mogen wel worden geëxporteerd); jacht op alle dieren; tentoonstellen van ‘pluimvee en ander gevogelte’.
  • De nieuwe regels gelden waarschijnlijk voor 21 dagen.
    • Carlijn Vis