Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Wanneer neemt Asscher het over van Samsom, voor of na de verkiezingen?’

Selçuk Öztürk (L) en Tunahan Kuzu tijdens het vragenuur afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer.
Selçuk Öztürk (L) en Tunahan Kuzu tijdens het vragenuur afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer. ANP / Bart Maat

De PvdA-fractie ziet Diederik Samsom als de speelbal van diens rechterhand Lodewijk Asscher. Medewerkers speculeren over de vraag wanneer de fractieleider plaatsmaakt voor de minister van Sociale Zaken. Dat zeggen Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu vandaag in de Volkskrant.

De twee werden recent uit de PvdA gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van Asscher en zitten nu met zijn tweeën als Groep in de Tweede Kamer.

Speelbal van Asscher

Volgens Öztürk is Asscher op zoek naar “een nieuw profiel” omdat zijn strijd tegen de werkloosheid hem te weinig oplevert. Doel zou zijn “een stevig imago” te verkrijgen - “Asscher is verrechtst” - en in de fractie zou Samsom inmiddels als “speelbal van Asscher” worden gezien.

“Diederik heeft dat niet in de gaten. Er wordt in de fractie volop openlijk gespeculeerd: wanneer gaat Asscher het overnemen van Diederik, voor of na de provinciale verkiezingen in maart? Blijft het kabinet dan wel zitten?”

Doe het!

De Volkskrant laat het duo verder onder meer de gebeurtenissen reconstrueren die leidden tot het uit de fractie zetten van Kuzu en Öztürk door de PvdA-top. Er wordt een beeld geschetst van grote druk: “Tekenen-tekenen-tekenen! Hier! Doe het nou! Doe het!”. Zo zou als tegenprestatie een grotere portefeuille en een “betere positie” zijn toegezegd.

“Op woensdagavond zei Diederik: ‘Ik zal je dit nóóit vergeven, godverdomme!’ En donderdagmiddag, net voor de breuk, pakt dezelfde Diederik mij bij mijn schouders en kijkt me diep in de ogen. Hij zegt: ‘Teken. Als je het doet, dan ben je mijn man voor het leven, ik zal je altijd helpen.’ Wat dit zegt? Dat laat ik graag aan de lezer over.” - Tunahan Kuzu.

Reactie pvda

De PvdA zegt in een reactie dat het relaas van Kuzu en Öztürk “van onwaarheden aan elkaar hangt”. Dat geldt volgens de partij voor zowel voor de interne gesprekken die het duo zijn gevoerd als de weergave van de fractievergadering waarop definitief duidelijk werd dat zij geen vertrouwen wilden uitspreken in de opstelling van de fractie.

“Op de interne gesprekken wil ik niet ingaan, dat vind ik niet fatsoenlijk. Het enige wat ik erover kwijt wil is dat de opmerkingen hierover van Kuzu en Öztürk in het interview geen juiste weergave zijn van wat er gebeurd is.” - fractiesecretaris Khadija Arib.