H5N8 bij wilde vogel Duitsland en bij pluimvee in Kamperveen

In Duitsland is bij een wilde vogel de zeer besmettelijke H5N8-variant van de vogelgriep ontdekt. Van de 10.000 dieren in Kamperveen waarbij gisteren de vogelgriep werd ontdekt, is vandaag vast komen te staan dat ze eveneens besmet waren met de H5N8-variant.

Wilde ganzen.
Wilde ganzen. Foto ANP/Rick Nederstigt

Voor de tweede keer is in Duitsland de vogelgriep aangetroffen. Bij een wilde vogel is de zeer besmettelijke H5N8-variant van het virus ontdekt, hebben de Duitse autoriteiten bekendgemaakt. Van de 10.000 dieren in Kamperveen waarbij gisteren vogelgriep werd ontdekt, is eveneens vast komen te staan dat ze besmet waren met H5N8.

Update 20.20: In Nederland zijn inmiddels 6 bedrijven direct getroffen als gevolg van (preventieve) ruimingen, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de agrarische ondernemers, hun dieren en hun gemeenschappen, is deze uitbraak ronduit verschrikkelijk. Families en gezinnen die vaak decennialang aan hun bedrijf hebben gebouwd, zijn in één klap al hun dieren kwijt, met alle emoties van dien.

De ziekte werd in Duitsland geconstateerd bij een wilde wintertaling in de oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het gaat volgens persbureau Reuters om het tweede geval van H5N8 is Duitsland, maar het is de eerste keer dat het virus is ontdekt bij een wilde vogel.

“Dit versterkt ons vermoeden dat wilde vogels te maken hebben met de gevallen in Mecklenburg-Vorpommern, Nederland en Groot-Brittannië”, stelt minister voor Landbouw Christian Schmidt in een verklaring. Hij raadt alle Duitse deelstaten aan om uit voorzorg een ophokplicht voor pluimvee in te stellen.

Gisteren stelde de dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) nog dat de uitbraak van vogelgriep mogelijk niet te wijten was aan wilde vogels, maar aan de intensieve pluimveehouderij. Nederland is de grootste eierexporteur ter wereld. Per jaar worden er hier bijna 552 miljoen kippen geslacht.

Ten minste 2 gevallen in Nederland

De H5N8-variant van de vogelgriep werd op 4 november voor het eerst in Duitsland aangetroffen bij een pluimveeboerderij. In Nederland zijn ook in Zuid-Holland en Utrecht duizenden dieren geruimd en vergast nadat H5N8 werd aangetroffen. Verschillende bedrijven in Kamperveen zijn geruimd vanwege mogelijke besmetting. Van één van die bedrijven is nu duidelijk dat de eenden die er gehouden werden besmet zijn met een H5-variant van het virus.

Eerder vandaag zijn in Barneveld bovendien 8000 eenden uit voorzorg geruimd. Het betreffende bedrijf werd eerder bezocht door een vrachtwagen die het besmette eendenbedrijf in Kamperveen had aangedaan. Nederland en Duitsland werken nauw samen om verspreiding van de ziekte te voorkomen, zei minister Schmidt.

Lees verder uit nrc.next: 100.000.000 kippen op dat hele kleine stukje aarde