Toezichthouder gedaagd na traag ingrijpen bij frauderende notaris

Een notaris sluisde geld weg in opdracht van iemand die zei Mark Rutte te zijn. De curator wil dit verhalen op het toezicht.

De toezichthouder voor het notariaat wordt gedagvaard door curator Frits Kemp omdat ze „op onrechtmatige wijze tekort is geschoten” toen een notaris geld liet verdwijnen. De curator wil het bedrag op de toezichthouder en ook op de accountant verhalen, zo zegt hij tegen deze krant.

Het gaat om een zaak waarbij de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven – in opdracht van iemand die zich uitgaf voor premier Mark Rutte – op grote schaal geld van cliënten liet verdwijnen. De notaris is inmiddels failliet en uit zijn ambt gezet

Kemp wikkelt het faillissement af en raamt het tekort nu op 1,9 miljoen euro – de definitieve hoogte van het bedrag kan hij nog niet vaststellen, omdat de administratie een chaos is.

Volgens Kemp had de toezichthouder eerder moeten ingrijpen en heeft die „ernstige signalen veronachtzaamd”. Zo was de toezichthouder (Bureau Financieel Toezicht) er al sinds 2008 van op de hoogte dat Blijleven financiële problemen had, schrijft Kemp in zijn laatste faillissementsverslag – maar kwam niet in actie.

Behalve de toezichthouder is ook de accountant van Blijleven verantwoordelijk voor het debacle, vindt de curator. De accountant heeft „onvoldoende zorgvuldig geopereerd”, schrijft hij in zijn verslag. Het gaat om accountantskantoor Bureau Notariaat & Advocatuur.

De toezichthouder voor het notariaat „verwerpt de kritiek” van de curator, laat een woordvoerder weten in een reactie. Ook het accountantskantoor „wijst iedere aansprakelijkheid van de hand”, aldus de advocaat van het kantoor.

Maar curator Kemp wil het tekort van 1,9 miljoen euro – geld dat toekomt aan oud-cliënten van Blijleven – bij de rechter op deze twee partijen proberen te verhalen. Hij verwacht „dit jaar nog” te dagvaarden.