Stel een fonds in om gerechtelijke dwalingen aan het licht te brengen

De Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak, de zaak Lucia de Berk. De procedure om dwalingen te herstellen is zwaar, maar vooral ook kostbaar. Stel daarom een overheidsfonds in om gerechtelijke dwalingen aan het licht te brengen.

Voordat een zaak opnieuw wordt bekeken, moeten veroordeelden zelf aantonen waarom het noodzakelijk is hun onderzoek te heropenen. Dit vooronderzoek moeten zij nu zelf financieren. Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, ziet er niet de noodzaak van in om de kosten van zo’n onderzoek te betalen of voor te schieten. Dat is een slechte zaak.

De noodzaak tot een overheidsfonds blijkt uit de Spelonkzaak. Andy Melaan en Nozai Thomas werden onterecht veroordeeld voor de moord op twee broers. Om hun onschuld alsnog aan te kunnen tonen, was aanvullend onderzoek nodig. Omdat zij, net als andere gedetineerden, financieel aan de grond zaten, konden zij zo’n onderzoek niet financieren.

Uiteindelijk trok een gevangenispsycholoog zich hun lot aan. Die stelde geld beschikbaar voor aanvullend technisch onderzoek. Dat bracht hiaten in het politieonderzoek aan het licht, zij hadden niets met de moorden te maken. Samen kregen de mannen een schadevergoeding van anderhalf miljoen euro. Melaan zat acht jaar vast, Thomas vier jaar.

Niet iedereen heeft zo’n reddende engel. Justitiële dwalingen zijn niet alleen een ramp voor de betrokkenen, maar ook voor de rechtsstaat. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

, lid Tweede Kamer voor de Socialistische Partij