Preventieve ruiming 8.000 eenden in Barneveld

De constatering van vogelgriep gisteren in het Overijsselse Kamperveen was de derde recente uitbraak van de ziekte in Nederland.
De constatering van vogelgriep gisteren in het Overijsselse Kamperveen was de derde recente uitbraak van de ziekte in Nederland. ANP / Remko de waal

Nadat het vogelgriepvirus zich gisteren bleek te hebben uitgebreid naar boerderijen in Kamperveen, worden nu achtduizend eenden uit voorzorg geruimd in Barneveld. Het betreffende bedrijf aldaar werd eerder bezocht door een vrachtwagen die het besmette eendenbedrijf in Kamperveen had aangedaan.

Het ministerie van Economische Zaken meldt vanochtend dat “gezien de ligging van het eendenbedrijf in het pluimveerijke Barneveld geen enkel risico” genomen wordt. Staatssecretaris Sharon Dijksma:

“Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen.”

Het ministerie laat verder weten dat op dit moment in Barneveld “geen verdenkingen van vogelgriep” zijn. Bij twee bedrijven in het Overijsselse Kamperveen werd gisteren vogelgriep vastgesteld. Het gaat daar om naast elkaar gelegen eenden- en kippenbedrijven. Circa 10.000 dieren werden daar preventief geruimd.