Oude zeilmaker die pas nog op de barricaden stond

FOTO Stichting GetOud

De nabestaanden van een oude Haagse zeilmaker werden deze week vanuit de Tweede Kamer gecondoleerd door de staatssecretaris van Volksgezondheid. Condoleance registers werden getekend door tientallen onbekenden. Hij wordt een ‘held’ genoemd en iemand stelt een stille tocht voor, of een standbeeld. En dat voor iemand die tot twee weken geleden in de anonimiteit leefde.

De laatste weken van zijn leven was Ben Oude Nijhuis uitgegroeid tot ‘klokkenluider’ over de schrijnende situaties in sommige verpleeghuizen in Nederland. Dat begon met een interview dat hij samen met zijn vriend Joop van Rijn gaf aan het Algemeen Dagblad, over de zorg voor hun dementerende vrouwen in een Haags verpleeghuis. Dat Joop van Rijn de vader is van Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, werkte als katapult. Er kwam iets in beweging en tot de dag van zijn dood stond Oude Nijhuis op de barricaden.

Hij was een vrolijke man, die vier kinderen had en lang werkte als zeilmaker. Doeken stikken, dag in, dag uit. Altijd zeer secuur. Toen het beroep in onbruik raakte, ging Oude Nijhuis in de supermarkt een tabakshoekje runnen. Hij verkocht er fijne sigaren, pakjes sigaretten, pijptabak.

„Stilzitten is niets voor mij”, zei Oude Nijhuis vaak en dat bleef ook zo na zijn pensioen. Hij bezocht regelmatig zijn vrouw, en werd ambassadeur van GetOud, een stichting die ijvert voor positieve beeldvorming over ouderen. „Ben stond altijd voor ons klaar”, vertellen oprichters Marion Duimel en Ingrid Meijering. Ze timmerden een kinderhoek voor het verzorgingshuis, Ben vertelde in schoolklassen over zijn leven. Duimel: „Altijd keurig in het pak, met dasspeld en badge van de stichting. Een geweldige, enthousiaste man.”

Toen er kussens gemaakt moesten worden, kregen ze een dag later al bericht via Facebook: ‘Hallo. De kussens zijn af. Groetjes, Ben.’ Er was geen stikfoutje te vinden.

Dat juist Ben het gezicht werd van de roep om betere verpleeghuiszorg, verbaast Duimel en Meijering niets: „Hij deed nooit iets half.” Twee weken geleden stond Oude Nijhuis nog voor honderden mensen op het podium bij een protest tegen slechte verpleeghuiszorg. „Mooi moment voor mijn vader”, schreef zijn zoon die dag op Facebook. Wat was Oude Nijhuis trots dat hij een protest in beweging had gebracht.

Net toen zijn kritiek in de Tweede Kamer zou worden besproken, was Ben Oude Nijhuis er niet meer. Hij overleed begin deze week onverwacht aan de gevolgen van een hersenbloeding.