Offline daten verkeert in een crisis

Datingcoach Julien Blanc wordt verguisd om zijn versiertips. Toch kaart hij wel degelijk een probleem aan. Want zolang echte emancipatie in het daten uitblijft, zijn versiertips voor mannen geen overbodige luxe, meent Colin van Heezik.

De opmars van datingcoaches als Julien Blanc legt een probleem bloot: het online versieren beleeft hoogtijdagen, maar het offline versieren bevindt zich in een crisis.

Massaal zoeken we onze toevlucht tot dating-apps als Tinder. Daar zijn de potentiële sekspartners tenminste anoniem en inwisselbaar, waardoor de angst voor afwijzing veel minder groot is dan in de fysieke wereld.

In het echte leven weten we niet meer hoe we elkaar moeten versieren - de oude regels zijn afgeschaft, zonder dat daarvoor nieuwe regels in de plaats zijn gekomen. We hebben met elkaar nog geen geëmancipeerd versiermodel ontwikkeld, waarbij man en vrouw op een prettige, spontane en gelijkwaardige manier contact leggen. Komt het op versieren aan, dan ligt de bal ligt nog altijd bij de man.

Maar vrouwen van nu stralen zo veel onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en desinteresse uit dat de gemiddelde man er niet op af durft te stappen. Ondertussen staan diezelfde vrouwen nog steeds rustig te wachten tot een man al zijn moed bij elkaar raapt om haar aan te spreken. Maar doet hij dat te onhandig, dan wordt hij weggewimpeld als een kansloze sukkel.

Dit gat vullen Julien Blanc en andere pick-up artists op hun manier op. En wat Blanc doet voor onzekere IT’ers die op hun 30ste nog altijd geen vrouw weten te regelen, doet de Britse datingcoach Hayley Quinn voor verlegen jonge vrouwen die zich afvragen waarom ze nou nooit eens sjans hebben.

Er is veel seksueel leed in de 21e eeuw: mannen en vrouwen van 28 die vroeger al tien jaar getrouwd zouden zijn en daarmee in hun basale affectieve behoeftes konden voorzien, zijn nu dolende zielen op de singlesmarkt, in de hoop dat als ze geen liefde vinden, dan toch tenminste seks voor één nacht.

Maar ja, man en vrouw praten met elkaar in de koffie-automaat-modus die ze van de werkvloer gewend zijn. We zijn roofdieren in een kooi. Vrouwen lezen Fifty Shades of Grey om althans in hun fantasie aan hun trekken te komen, terwijl mannen zich alleen op pornhub nog een echte man kunnen voelen.

Die fictieve ruimtes vormen de uitlaatklep van een samenleving die enerzijds oversekst is en waarin anderzijds seks veel te ingewikkeld is geworden. Het is een paradox waar we soms stapelgek van worden: we zouden de hele tijd seks kunnen hebben – er staat geen religie, huwelijk of wet in de weg – maar toch liggen we als singles telkens weer alleen in bed.

In deze context van onderdrukte instincten is het niet gek dat de directe benadering van pick-up artists zo goed werkt. Er ontstaat een soort kortsluiting in het hoofd van de succesvolle jonge carrièrevrouw. Wie denkt deze man wel dat hij is, dat hij zo tegen mij durft te praten?

Vraag maar eens aan een paar mooie vrouwen op wie ze vallen. „Foute mannen”, zeggen ze meestal. Waarom? Omdat die beter zijn in bed en tenminste na de seks weer op tijd ophoepelen. En omdat foute mannen zelfverzekerd zijn. Laten we dus niet de versierders als criminelen afschilderen en de vrouwen als slachtoffers.

De methodes van Julien Blanc zijn extreem en hier en daar weerzinwekkend, bijvoorbeeld als het gaat om fysieke overmeestering van Japanse meisjes. Maar de gemiddelde datingcoach gebruikt vooral verbale tips en tricks die ervoor kunnen zorgen dat mannen en vrouwen hun onzekerheid overwinnen. Zo wordt er tenminste nog contact gelegd in de fysieke wereld: op straat, in een café of op een strand. En dat is iets waar zowel vrouwen als mannen gelukkig nog steeds behoefte aan hebben.

We willen niet veranderen in robots die alleen via datingsites en dating-apps kunnen communiceren.

Voor mijn boek over liefde in de 21e eeuw heb ik veel singles in de leeftijd van 20 tot 40 jaar geïnterviewd. Opvallend genoeg denken vrouwen dat ontmoetingen vanzelf gaan, terwijl mannen precies het tegendeel ervaren. Gewoon een leuke man ontmoet, denkt zij. Maar hij moet eerst die twintig meter overbruggen en een openingszin verzinnen die niet te gekunsteld klinkt. Op precies het juiste moment haar telefoonnummer vragen. Drie dagen nagelbijten om precies het juiste sms’je te bedenken. Vooral niet te vroeg beginnen met zoenen, maar ook zeker niet te lang wachten.

Het is niet raar dat mannen een cursus volgen om te leren hoe dit allemaal werkt. Hoe je alle technieken onder de knie kunt krijgen, waardoor een vrouw denkt dat jij gewoon geboren bent als een leuke man die lekker zichzelf is.

Hopelijk blijkt in de toekomst dat we ons nu bevinden in een overgangsfase van het oude versiermodel naar het nieuwe, waarin de rollen eindelijk gelijk verdeeld zijn en eerlijke, spontane contacten mogelijk worden.

Om dat te bereiken ligt de bal nu bij de vrouw. Doe je best, dames, dan gaan wij even lekker achterover leunen. Ik kan niet wachten tot het zover is: echte emancipatie, die pick-up artists overbodig maakt.