‘Obama wil opnieuw gevechtsmissie in Afghanistan’

Amerikaanse soldaten en Afghaanse politie inspecteren de plaats waar een militair konvooi van de VS werd aangevallen door een zelfmoordterrorist in de provincie Nangarhar.
Amerikaanse soldaten en Afghaanse politie inspecteren de plaats waar een militair konvooi van de VS werd aangevallen door een zelfmoordterrorist in de provincie Nangarhar. ANP-EPA / Ghulamullah Habibi

Barack Obama heeft bevel gegeven voor een grotere militaire missie in Afghanistan dan oorspronkelijk gepland was. Volgens The New York Times heeft het Amerikaanse leger in 2015 nu wel degelijk gevechtsinstructies.

In mei zei de president van de Verenigde Staten dat de militairen geen ‘combat role’ zouden hebben. Missies voor de nog in Afghanistan gestationeerde 9.800 troepen zouden beperkt blijven tot het trainen van Afghaanse strijdkrachten en het opsporen van “restanten van Al-Qaeda”.

Lucht- en grond ondersteuning

Onder het nieuwe bevel kunnen Amerikaanse troepen missies uitvoeren tegen de Talibaan en andere militante groeperingen die een bedreiging vormen voor de Amerikanen en de Afghaanse regering.

Tevens is het nu mogelijk luchtaanvallen uit te voeren om Afghaanse troepen te ondersteunen in hun gevechtsmissies. Amerikaanse militairen kunnen op de grond eveneens bijstand verlenen. The New York Times kon niet achterhalen of er nu ook weer meer militairen naar Afghanistan worden gestuurd.

Islamitische Staat

Obama veranderde de koers van de missie in Afghanistan nadat meerdere generaals hierop aandrongen. Inlichtingen zouden wijzen op reële dreiging uit extremistische hoek voor de Amerikaanse troepen.

De verandering van de missie vindt plaats tegen een achtergrond van toenemende kritiek op de Afghanistan-strategie nu Islamitische Staat elders in de wereld oprukt. Tevens staat de Afghaanse regering meer open voor een bredere Amerikaanse missie sinds er een nieuwe president is.