‘Nu ben ik bezig met de aanschaf van een eigen eiland’

Jasper Mutsaerts (28) liet zijn baan als consultant bij McKinsey vallen om een reisorganisatie te beginnen. Hij verdient nu de helft minder. „Materiële angst heb ik niet gehad.”

Jasper: „Ik wil meer rust, minder bereikbaar zijn, mijn telefoon durven uitzetten.”
Jasper: „Ik wil meer rust, minder bereikbaar zijn, mijn telefoon durven uitzetten.” FOTO DAVID GALJAARD

‘Dol op strategische spelletjes’

Jasper: „Na mijn studie economie in Amsterdam, Buenos Aires en in Londen kwam ik in 2012 als consultant terecht bij McKinsey. Ik vind het leuk om mensen te mobiliseren en om projecten op te zetten. Of ideeën te verzinnen voor fondsenwerving. Maar een consultant is vooral bezig met het begeleiden en verfijnen van processen en daar haal ik minder voldoening uit. Daarom ben ik na twee jaar weer weggegaan bij McKinsey. Ik wilde ondernemer worden.”

„Ik heb veel gereisd, dus het lag voor de hand om een reisorganisatie op te zetten. Na mijn eindexamen heb ik een taalcursus gedaan in Salamanca, heb ik drie maanden bij een cateraar in Londen gewerkt en heb ik tien weken door Zuid-Amerika gereisd. Ik heb tijdens mijn studie stage gelopen in India, want ik wilde wel eens met eigen ogen een opkomende economie zien. Daar heb ik gewerkt voor een lobbyorganisatie die fondsen werft voor goede doelen. Zo begon ik aan de consultancy te denken. Als kind al was ik dol op strategische spelletjes, zoals Kolonisten van Catan en Risk. Als ondernemer moet je ook strategisch denken. Ik zie het leven als een reeks projecten. Ik krijg energie van projecten opzetten.”

‘Weinig materiële drijfveren’

Jasper: „Ik heb lang wakker gelegen voor ik besloot om weg te gaan bij McKinsey en mijn bedrijf Bohemian Birds op te zetten. Ik heb veel gepraat met vrienden en familie. Ik heb boeken gelezen over mensen die een carrièreswitch maakten, die van hun passie hun werk maakten. Ik heb ook een boek gelezen hoe je met honderd dollar een bedrijf kunt opzetten. Dat hielp me wel, al die praktische tips, praten met andere starters en het lezen over de angsten van mensen die ook in het diepe waren gesprongen. Maar pas toen ik een businessplan op papier had staan, kreeg ik er vertrouwen in dat het zou gaan lukken om ondernemer te worden.”

„Materiële angst om een goede baan achter me te laten en een bedrijf op te zetten, heb ik niet gehad. Ik heb weinig materiële drijfveren. Dat mijn ouders tropenarts waren in Tanzania heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen. Verder heb ik geen kinderen of een hypotheek. Ik heb een goed netwerk, waar ik altijd wel weer freelancewerk zou kunnen vinden als ik als ondernemer zou mislukken. En desnoods ga ik weer een poosje thuis wonen. Maar veel geld heb ik niet nodig. Ik deel een huis met vrienden, mijn bedrijfsruimte is anti-kraak en ik doe freelancewerk als consultant. Mijn boekhoudsysteem kost tien euro per maand en mijn nieuwsbrief 25 euro. Ten opzichte van mijn baan als consultant is mijn inkomen ongeveer gehalveerd. Ik verdien nu circa 1.500 euro netto per maand, althans, dat wil ik minimaal verdienen. Meestal is het wat meer.”

‘Een eigen eiland’

Jasper: „Ik organiseer nu avontuurlijke groepsreizen. Heli-skiën in de Kaukasus, fietsen in Iran, een reis met sledehonden in Spitsbergen, dat soort dingen. Mijn missie is om mensen te helpen om hun ‘bucketlist’ af te werken, dingen te doen die ze per se willen hebben gedaan voordat ze doodgaan. Het is dus niet alleen een fysieke reis, maar ook een reis door je hoofd. Wat wil je nog in het leven?”

„Een belangrijk project waar ik nu met een paar mensen mee bezig ben, is de aanschaf van een eiland. Het ligt in Zweden, zes uur reizen van Stockholm. Daartoe werd ik geïnspireerd door een Engelse jongen die een eiland in Fiji leasde. Hij wilde online een community creëren waarvan de leden elkaar offline kunnen ontmoeten op dat eiland. Hij heeft er drie jaar gezeten.”

„Zoiets wil ik ook. Dat eiland is een middel om nieuwe verbindingen aan te gaan, ieder met zijn eigen motieven. Ik heb bijvoorbeeld al contact met iemand die in 3D-printing zit en die een 3D-kasteel op het eiland wil neerzetten. We kunnen alle kanten op: er zijn geïnteresseerden die pleiten voor een timesharing-constructie voor het eiland, er zijn ook mensen die het commercieel willen exploiteren. Logistiek ligt dit eiland overigens niet handig, daarom ben ik ook in gesprek met een wereldwijd opererende makelaar in eilanden over een eiland op twee uur rijden van Helsinki. Voor de prijs van anderhalf à twee ton zijn we van plan om in februari 2015 een crowdfundingcampagne te lanceren. Het idee is om met honderd investeerders het eiland te kopen.”

‘Leven in een uitprobeercultuur’

Jasper: „Wat ik nog zoek in mijn leven, is meer concentratie. Ik verlies me wel eens in diverse projecten en maak dan dingen niet af. Als ik me beter concentreer, kan ik ook meer genieten van dingen. Het komt er dus op neer dat ik vaker ‘nee’ moet zeggen. Maar daar zal ik nooit heel erg goed in worden, daar heb ik een zakenpartner voor nodig. Ook zou ik graag willen leven in een ‘uitprobeercultuur’, zoals Silicon Valley. Verder moet ik werken aan een betere scheiding tussen werk en privé. Ik werk bijna altijd, behalve op vrijdagavond en zaterdag. Maar op zondag begin ik alweer. Meer rust, minder bereikbaar zijn, mijn telefoon durven uitzetten. Van die telefoonverslaving wil ik wel af.”